НАТО: Забринути смо због изјаве Раме, али је рjешење код вас

Танјуг
НАТО: Забринути смо због изјаве Раме, али је рjешење код вас

Брисел: Дан послије речи Едија Раме о могућој дестабилизацији прилика на Западном Балкану ако изостане перспектива ЕУ, у НАТО кажу да их забрињава погоршање ситуације.

Танјугу је речено да се апелује на дијалог.

"Охрабрујемо лидере на Западном Балкану да се држе својих обавеза и да наставе путем дијалога и помирења. НАТО и остатак међународне заједнице имају улогу да помогну, али се коначно рјешење за проблеме региона мора наћи у самом региону", наводи се у одговору неименованованог званичника НАТО на питање да прокоментарише Рамину изјаву.

У НАТО наводе и да будућност Западног Балкана виде у оквирима евро-атлантске сарадње.

"НАТО будућност Западног Балкана види у оквирима евро-атлантске сарадње и интеграција, а лидере земаља региона позива да наставе путем дијалога и помирења", наводи се у одговору.

На молбу да изнесу оцијену о тренутној ситуацији у региону и ставу албанског премијера Едија Раме који не искључује и могућност уједињења Косова и Албаније, у сједишту НАТО наглашавају своју забринутост због "погоршања ситуације у посљедње вријеме".

Из Алијансе поручују и да је Западни Балкан од стратешког интереса и за ЕУ и за НАТО.

Стабилност и безбједност овог региона доприноси стабилности и безбједности Европе. НАТО ће задржати своје присуство, пажњу и ангажман на Западном Балкану, укључујући и наставак мисије КФОР.

"КФОР ће наставити да има своју улогу у подршци свих грађана на Косову, у складу са мандатом УН", речено је Танјугу у снедишту НАТО у Бриселу.

Високи званичник НАТО у одговору Танјугу наглашава да Сневерноатлантска алијанса подржава евроатлантске аспрације земаља региона и понавља да су "демократија, владавина права, унутрашње реформе и добросуснедски односи неопходни за сарадњу и стабилност региона".

"Ми будућност региона видимо у оквирима евро-атлантске сарадње и интеграција за оне земље које то желе. То ће бити од користи за грађане, за те земље као и за целу евро-атлантску породицу. Одлучни смо у намнери да помогнемо земљама у региону да спроведу реформе у циљу бољег живота својих грађана, без обзира да ли оне желе да се прикључе НАТО или не. Ми поштујемо њихов избор, шта год он био", поручио је тај званичник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана