НАТО пратио летилицу која је пала на Загреб

ГС
Foto: Народ.хр

ЗАГРЕБ - Сјеверноатлантски савез да је штуро обавјештење о беспилотној летјелици која је синоћ пала на Загреб.

"НАТО-ова интегрисана ваздушна и ракетна одбрана пратила је путању објекта који се на крају срушио у Загребу. Хрватске власти су најавиле да истражују инцидент", стоји у реакцији НАТО-а који је објавио дописник Вечерњег листа из Брисела.

Летјелица која се синоћ срушила на загребачком Јаруну провела је више од 40 минута у ваздушном простору Мађарске и седам минута у ваздушном простору Хрватске. Обје земље су чланице НАТО-а. 

Зоран Милановић, предсједник Хрватске, на прес-конференцији поводом пада летјелице у Загребу, рекао је да знају какав је објект долетио и да је изнад Мађарске летио преко 40 минута, а у хрватском простору летио је мање од седам минута.

"Ово је озбиљан инцидент", рекао је Милановић.

Он је позвао грађане да буду мирни.

"Процјењујемо да ово није усмјерено против Хрватске. Одређене процедуралне ствари морамо испитати, како је до овог дошло, а да летјелица величине авиона није срушена на путу од Украјине до Загреба", рекао је.

Додао је да није видио  да је неко о догађају обавијестио на ББЦ-ју и Ал Џазири, као да је пала киша, рекао је.

"Тренутно је предмет озбиљне истраге како је могуће да ово нико није примијетио. Питање је да ли је Хрватска с овом разином обране могла ишта направити. Било је врло кратко у нашем зрачном простору. Назвао сам јутрос премијера", рекао је Милановић.

"Чињенице ће се утврђивати. Како је могуће да једна несофистицирана летјелица проведе више од сат времена изнад чланице НАТО-а и да нико то не примјећује. Укључене су војне службе у истрагу. Како ствари засад стоје, летјелица је долетјела из простора Украјине", рекао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана