Настављени протести у Сјеверној Македонији, грађани поручили: "Стоп бугаризацији државе"

ГС
Foto: Klix

СКОПЉЕ- Седми дан заредом у Сјеверној Македонији су одржани протести против француског приједлога рјешавања спора с Бугарском који би овој држави требао отворити врата почетка преговора с ЕУ.

Велики број грађана окупио се у главном граду Скопљу, али и у другим градовима Сјеверне Македоније те су носили мајице на којима је исписано "НЕ" француском приједлогу те натписи "Навијамо за Македонију".

Такође, на централном тргу у Скопљу грађани су окачили слоган "Но пасаран", а група младих уз бубњеве скандирала је "Македонија", "Стоп бугаризацији" те "Не преговарамо са фашистима".

Поводом нових протеста огласили су се из највеће опозиционе партије у Сјеверној Македонији ВМРО-ДПМНЕ те су поручили како македонска влада крије споразум који би требао ријешити проблеме с Бугарском.

"Сваког дана на десетине хиљада људи каже не бугаризацији и асимилацији. Академска заједница, новинари, колумнисти, сви су гласни и јасни да приједлог који влада жели да прогура у Собрању негира македонски језик и идентитет. Приједлог даје Бугарској право да пише уџбенике хисторије у Македонији те да блокира земљу на путу ка ЕУ", поручили су из ове странке.

Између осталог, нагласили су како власт не мари за македонске интересе.

"Они само желе да се сликају у Бриселу, а да послије оставе Сјеверну Македонију с гомилом проблема. Власт не смије игнорисати народ. Приједлог се мора одбацити, а заступници не би требали бити кориштени за гласање о нечему што је штетно за Сјеверну Македонију", навели су чланови.

Француски приједлог рјешавања спора Сјеверне Македоније и Бугарске упућен је у парламентарну процедуру бивше југославенске републике, а већ данас би на координационом састанку званичници би требали разговарати о овом приједлогу.

Иако су опозиција и дио становника незадовољни приједлогом, премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је како посљедњи француски приједлог нуди признање македонског језика у ЕУ што значи и крај забуна око идентитета македонског народа, преноси Klix.

"У Европској унији ћемо бити Македонци који говоре македонски језик. Ви ћете бити Македонци, Македонке, а македонски ће бити службени језик ЕУ. Овим се једном заувијек затвара тема идентитета. Нико нас више не може изазивати, порицати и омаловажавати. Морамо бити мудри и одлуке које доносимо у интересу младих и будућих генерација", поручио је Ковачевски.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана