Наставља се рат против ћирилице

Агенције
Наставља се рат против ћирилице

Вуковар - Представници такозваног Штаба за одбрану хрватског Вуковара саопштили су јуче како ће наставити борбу против увођења ћирилице у службену употребу у граду Вуковару, преносе агенције.

У предизборној кампањи за локалне изборе за вуковарско Градско вијеће и градоначелника Града Вуковара, Штаб је дао подршку коалицији предвођеној ХДЗ-ом те кандидату Ивану Пенави јер су оцијенили да, уз њихову помоћ, могу остварити своје захтјеве, међу којима је најважнији проглашење Вуковара мјестом посебног пијетета према жртвама из рата.

На тај начин, сматрају у Штабу, спријечила би се могућност увођења ћирилице у службену употребу и постављање табли са двојезичним натписима у Вуковару.

- Сада када смо изгубили и ову демократску битку за Вуковар, када комунисти и Срби славе, питамо све оне који су нас оптуживали и прозивали, као и све оне Хрвате, све грађане, све борце и страдалнике који нису гласали, а који су говорили како им је хрватски Вуковар у срцу: Да ли се боље осјећате? Можете ли се сада погледати у огледало? Можете ли достојанствено обући униформу коју сте носили у Домовинском рату? Имате ли утисак да сте застранили? - наводе у саопштењу представници Штаба.

Кажу да ће Вуковар и даље остати хрватски град и мјесто посебног пијетета према жртвама из Домовинског рата.

Велики број чланова такозваног Штаба, иступио је из ове организације, послије одлуке да ће подржати ХДЗ на локалним изборима.

Предизборну кампању у Вуковару обиљежило је подизање међунационалних тензија, јер су из Штаба за одбрану хрватског Вуковара уочи избора дијелили летке у којима су поручивали да је глас за Сабу глас за ћирилицу.

Сабо

Вуковарски градоначелник Жељко Сабо (СДП) који је добио други градоначелнички мандат, на јучерашњој конференцији за новинаре одржаној поводом побједе у другом кругу избора, дотакао се и ангажмана Штаба у предизборној кампањи коалиције предвођене ХДЗ-ом, утврдивши како је Штаб од првог дана оснивања био и остао продужена рука ХДЗ-а с циљем уношења немира међу Вуковарце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана