Наставља се деминирање Черкезовца

Срна
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - На локацији Черкезовац, гдје је планирана градња Центра за збрињавање радиоактивног отпада, биће настављено уклањање мина како би се извршила истраживања на том подручју општине Двор.

Одабрана фирма обавиће деминираће складишни дио бившег војног складишта Черкезовац и потребних коридора који ће омогућити сигурно спровођење геолошких, хидролошких, геоморфолошких, еколошких, сеизмолошких и осталих истражних радова за израду студије утицаја на околину с циљем одабира локације за изградњу Центра.

Превиђено је да мине буду уклоњене са површине од 37.775 метара квадратних.

Према информацијама из Фонда, на овој локацији је прошле године, крајем августа и почетком септембра обављено деминирање сумњивог подручја које обухвата дио макадамског пута, појаса уз пут и подручје централног складишног дијела бивше касарне Черкезовац.

Била је обухваћена површина од 71.169 метара квадратних, а послови су обављени ручном детекцијом мина и машинама за уклањање вегетације, а за преглед површина су коришћени пси.

За другу фазу деминирања одабрано је предузећа "Титан" из Пожеге, а за то је планирано да буде издвојено новца у вриједности око 100.000 КМ.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад складишти у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана