Наставак протеста, сукоби у Тетову

Танјуг
Наставак протеста, сукоби у Тетову

Тетово - Полиција у македонском граду Тетову употребила је данас шок-бомбе да растјера неколико стотина албанских демонстраната.

Они су се окупили незадовољни пресудом изреченом шесторици њихових сународника, који су осуђени на доживотну затворску казну због убиства петорице младих Македонаца уочи Ускрса 2012. године у Смилковцу.

У Тетову је око 600, углавном младих Албанаца, бацало каменице на полицију, испред сједишта албанске партије ДУИ која је партнер у Влади Македоније.

Полиција је силом растурила окупљене, а локални медији су јавили да је повређено двоје демонстраната, пренио је АП.

Протеста је данас било и у престоници Скопљу, као и у западним градовима Струги, Кичеву, Гостивару и Дебру, али су, према ријечима портпарола македонске полиције Иве Котевског, прошли без инцидената.

Протести су почели у петак, када је у Скопљу, у жестоким сукобима полиције и Албанаца, повређено око 20 полицајаца и демонстраната.

ЕУ, САД, ОЕБС и NATO су у суботу у заједничком саопштењу позвали грађане Македоније да се уздрже од насиља, послије протеста Албанаца у петак, током којих је полиција употребила сузавац, шок бомбе и водене топове да би растјерала насилне демонстранте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана