Насљедник "хамера" продаје се као алва

Агенције
Насљедник "хамера" продаје се као алва

ЉУБЉАНА - Ново америчко лако оклопно возило ЈЛТВ - "ошкош", насљедник популарног "хамера", необично добро се продаје међу чланицама НАТО-а на Балкану.

Након што су Црна Гора и Словенија уговориле набавке тог теренца са званичним Вашингтоном, на реду је, по свему судећи, и Сјеверна Македонија.

Наиме, послије вијести да је Подгорица склопила уговор о набавци 69 возила ЈЛТВ за 36 милиона долара, што је највећи аранжман о продаји војне опреме у историји између Црне Горе и САД, у набавку ЈЛТВ-а ускоро креће и Сјеверна Македонија, пише "Спутњик".

Како наводи специјализовани портал "Балканска сигурносна мрежа", Скопље, које ускоро очекује чланство у НАТО-у, намјерава да набави 151 возило у периоду до 2024. године, а затим још 98 комада у наредне четири године.

У дугорочном плану развоја оперативних способности Сјеверне  Македоније до 2028. године предвиђена је потрошња по милион евра за појединачно возило.

По свему судећи, Скопље, Љубљана и Подгорица уговорили су посао кроз директне преговоре њихових министарстава одбране са Пентагоном, који је у име корисника закључио наруџбине са произвођачем - америчком фирмом "Ошкош".

Тако ће те три земље бивше Југославије постати прве државе које ће након САД у свом оружном арсеналу имати ЈЛТВ, што би требало да буде одскочна даска за продају тог теренца широм свијета.

Интересантно је ипак да је, како јављају црногорски медији, у питању "лако оклопно возило погодно за међународне операције, па тај податак већ може да говори о намјени у црногорској војсци".

То упућује да Црна Гора купује возила "ошкош" превасходно како би била кредибилан НАТО партнер у кампањама широм свијета.

Чини се да је рачуница Вашингтона прилично јасна - својим НАТО партнерима из бивше Југославије продаће наоружање које ће они касније користити у кампањама Алијансе.

Треба додати и то да ће Црна Гора набавку тих возила платити из кредита.

 

Ловци тенкова

Што се Словеније и Сјеверне Македоније тиче, за сада постоји информација да Љубљана планира да један вод ЈЛТВ возила користи као ловце тенкова.

Слични су и планови Скопља, које планира да насљедници "хамера" имају противоклопну намјену, па ће та возила у Сјеверној Македонији замијенити једну чету тенкова Т-72.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана