Насипи у поплављеним подручјима у Хрватској прављени и током ноћи

Агенције
Насипи у поплављеним подручјима у Хрватској прављени и током ноћи

Сисак - У поплављеним подручјима у Хрватској ноћас је најтежа ситуација била на подручју Метковића, Велике Горице и Сиска, гдје су прављени насипи и пумпе црпиле воду, преносе агенције.

Поплављен је локални пут од Метковића до Нароне и дио насеља Јерковац, а опасност је пријетила и из акумулације хидроелектране Јабланица.

Поплављен је и пут на излазу из Метковића према Виду и даље према Љубушком у БиХ, али је водостај Неретве данас опао за 15 центиметара и тренутно износи 335, преносе хрватски медији.

На поплављеном подручју код Велике Горице пумпа је током ноћи испумпавала воду са Чичке Пољане, а очекује се да данас стигне још једна пумпа, јер вода нема гдје да отекне.

Начелник Штаба за спашавање Велике Горице Стјепан Кос рекао је јутрос да су грађани и ватрогасци цијелу ноћ радили на изради зечјих насипа, како би одржали ниво воде и уз што мање штете дочекали најављену кишу.

Он је напоменуо да ниједна кућа на том подручју није поплављена, већ само дворишта.

Непосредна опасност од поплава пријети јасеновачкој Посавини, гдје се, упркос тренутној стагнацији, данас очекује ново повећање водостаја.

Руководилац испоставе Хрватских вода Тања Довранић Кардаш рекла је да се наставља одбрана Сисачког брањеног подручја десет на обје обале Саве, јер у њу утичу милиони нових кубика воде из Купе и Одре.

Угрожени су многи стамбени и привредни објекти у рубним насељима Сиска, а на терену су и три пумпе.

Због поплава, велики број путева је затворен, а загребачки жупанијски центар 112 примио је 11 нових дојава о клизиштима у граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана