Нарко-хоботница преко Хрватске

Агенције
Нарко-хоботница преко Хрватске

Загреб - Евелин Николов Банев, бугарски "краљ кокаина", који у Италији чека суђење за шверц шест тона те дроге, а који је протеклих дана доспио на насловнице након што су му непознате особе у Софији отеле кћерку и потом је ослободиле, након што је плаћена откупнина, водио је дио својих послова и из Хрватске.

Хрватски медији преносе да је Банев дилао дрогу преко оца и сина, Антонија (57) и Алесандра Мелате (27), који су у априлу прошле године ухапшени у Дубровнику. Антонио Мелато, који се противио изручењу, понудивши и јамчевину од 800.000 евра, у међувремену је предат италијанским властима, а ствар се силно закомпликовала с Алесандром Мелатом, који је пристао на изручење.

С обзиром на пристанак, поступак је текао нешто спорије, а у међувремену је изручење затражила и Француска. Тренутно се тако чека одлука министра правосуђа о томе којој ће земљи бити предат.

Антонио и Алесандро Мелато у Дубровник су се доселили прије десетак година и покуповали бројне некретнине. Сада је јасно да су из виле у Мокошици организовали нарко-хоботницу на чијем је челу био Бугарин.

У Француској је Алесандро оптужен за "прање новца", као и његов брат Андреа Мелато, који је ухапшен у Шпанији 2010. године.

Иако се поступак у Италији односи и на прикривање незаконито стеченог новца, а за исте оптужбе синове Антонија Мелата тражи и Француска, у Хрватској им имовина није блокирана. У једном је тренутку чак, због протека рока од 40 дана предвиђеног за изручење, Алесандро Мелато пуштен на слободу.

Но, послије жалби УСКОК-а враћен је у притвор. Хрватска је тако за длаку избјегла међународну бламажу, јер се показало да је улога двојице Италијана у организацији Евелина Банева била и те како важна. Антонио Мелато у својим је рукама имао цјелокупно организовање шверца - проналазио је бродове, организовао преправке потребне за кријумчарење, те је проналазио посаде.

Истрага

Рад на раскринкавању групе трајао је готово цијелу деценију, а сама операција "Магна Цхарта" од 2007. године, кад се почело с првим праћењима и тајним надзором. Прије тога неколико курира, Бугара, заустављено је с мањим пошиљкама на аеродромима у Риму, Милану и Амстердаму.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана