Напето на граници Хрватске и Словеније

Танјуг
Напето на граници Хрватске и Словеније

Загреб - Министарство спољних послова Хрватске упутило је амбасади Словеније "оштар протест због бодљикаве жице на територији Хрватске коју Словенија поставља".

Словенија је позвана да у најкраћем року ограду уклони, наводи се у саопштењу министарства, преноси Хина.

"Ријеч је о подручју за које и сама словеначка страна у својим службеним изворима наводи како припада Републици Хрватској", истиче се у саопштењу.

Хрватска полиција упозорила је да је ограда коју је словеначка полиција поставила ради контроле избјеглица у непосредној близини граничног прелаза Хармица на хрватској територији и да ће с ње морати да буде уклоњена.

Будући да је ријеч о територији која је у надлежности загребачке полицијске управе, на Хармици је касно послије подне начелник Горан Буружић словеначком колеги пренио ставове хрватске стране, преноси Хина.

Након преговора с границе су повучени интервентни полицајци за које се нагађало да су тамо доведени како би уклонили ограду.

Према медијским тврдњама, ситуација је с обије стране границе током дана била врло напета, јер је и на словеначкој страни било педесетак интервентних полицајаца.

Осим тога, хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић истакао је раније да су Словенци при дизању ограде код Сутле ушли у хрватску територију, па су на то подручје упућене интервентне снаге хрватске полиције.

„Само ћемо их упозорити да су ушли на хрватску територију и да помјере ограду. Уколико то не учине, онда ћемо прво послати ноту, а онда и физички макнути ограду", рекао је Остојић, пренио је загребачки "Вечерњи лист."

Словенци су код граничног прелаза Хармица жицу поставили на хрватској територији, сазнаје ТВ Нова.

Словеначка војска од јутрос подиже ограду од бодљикаве жице између хрватског граничног прелаза Буковја, у Међумурској жупанији, и словенскога Гибина у општини Разкрижју, а до поднева су поставили око 500 метара ограде високе око метар и 80 центиметара.

Ограду поставља педесетак војника уз подршку два камиона, тзв. лабудица и једног багера.

Војницима се жица довози у редовним интервалима и истоварује се под настрешницу граничнога прелаза Гибина, који од уласка Хрватске у Европску унију служи као хрватско-словеначки гранични прелаз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана