Напад на хрватске војнике наредио човјек за чију главу САД нуде пет милиона?

24sata.hr
Напад на хрватске војнике наредио човјек за чију главу САД нуде пет милиона?

Наредбу за напад у Кабулу, након којег је погинуо хрватски војник Јосип Бришки (27) издао је Сираџудин Хакани, како наводи “24сата”, један од најопаснијих терориста, а самим тиме и један од најопаснијих људи на свијету.

Сираџудин је син злогласног Џалалудина Хаканија, који је од 2001. у рату против Сједињених Америчких Држава и НАТО снага. Његов син годинама се обучавао уз оца, заједно с цијелом широм мушком страном породице Хакани.

Након његове смрти 2018. године, Сираџудин је преузео вођство над Хакани мрежом, која дјелује под вођством главног талибанског команданта Мавлавија Хаибатулаха Акхунџада.

Иако још увијек званично Хакани мрежи није приписан напад, “24сата” наводи да је прекомплексан да би био изведен од стране мање групе талибана.

О њему постоји јако мало података, рођен је између 1973. и 1980. године, није познато гдје, а име му у слободном преводу значи свјетлост.

Американци не могу никако да га пронађу иако интензивно трагају за њим посљедњих десетак година, те су чак расписали награду од пет милиона долара ономе ко би их довео до њега.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана