Налагање бадњака без културно-духовних програма у Црној Гори

Срна
Налагање бадњака без културно-духовних програма у Црној Гори

ПОДГОРИЦА - Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка Српске православне цркве /СПЦ/ саопштиле су да неће организовати уобичајене културно-духовне програме који прате налагање бадњака због пандемије вируса корона ни ове године, као што нису ни током прошле.

Послије Свете литургије на Бадње јутро, свештенство ће благословити бадњаке, а сви вјерници ће у току цијелог Бадњег дана моћи да дођу до својих парохијских цркава и приложе свој бадњак, да прислуже свијећу и помоле се Христу за здравље и напредак своје породице и ближњих.

Из Митрополије поручују вјерницима да искушење које је Бог пустио на цио људски род, вјерници могу искористити да сва породица буде на окупу, сабрани око огњишта уз старе обичаје, трудећи се да сваки дом и породица личи на витлејемску пећину, а тиме и на Свету породицу у којој се родио Христос.

Имајући у виду сложену епидемиолошку ситуацију, у божићне празничне дане биће служено и неколико литургија у свим парохијским и манастирским храмовима, гдје то дозвољавају црквена правила како би се избјегле уобичајено велике гужве.

"Скоро ће двије године како је вирус корона присутан на овим нашим просторима и уноси болест, смутњу и страх међу људе. Од почетка ове невоље наша Црква се бори против ширења страха, а моли се Богу и настоји да допринесе својим трудом, да се епидемија заустави и савлада. У том смислу настојимо да подржимо и спроведемо све оне здравствене мјере које не задиру у елементарна људска права и вјерске слободе људи", поручено је у саопштењу.

Из Митрополије су вјерницима честитали предстојеће божићне празнике уз молитвене жеље за брзо оздрављење оних који страдају од вируса корона и свих других болести.

СПЦ и остале цркве које поштују јулијански календар ће у четвртак, 6. јануара, обиљежити Бадњи дан, а дан касније Божић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана