Након оптужби за плагијат: Нови конкурс за идејно рјешење хрватске еврокованице сa куном

Анадолија
Након оптужби за плагијат: Нови конкурс за идејно рјешење хрватске еврокованице сa куном

ЗАГРЕБ - Након што је у јавности и медијима откривено како је награђени аутор идејног рјешења хрватске еврокованице с мотивом куне за мотив неовлашћено копирао фотографију шкотског фотографа, те након што се аутор кованице јавно повукао из конкурса, Комисија за новац најавила је нови конкурс за ово рјешење.

Комисија за новац, као стално и стручно тијело Савјета Хрватске народне банке (ХНБ) која проводи конкурс за избор националне стране хрватских еврокованица, запримила је 6. фебруара 2022. изјаву награђеног дизајнера Стјепана Прањковића којом је одлучио повући свој приједлог дизајна за мотив куне те се одрекао свих права по основу учествовања у конкурсу за мотив куне и новчаних награда које су укупно износиле 140.000 куна (18.600 евра).

На данашњој сједници Комисија за новац прихватила је одлуку овог аутора о повлачењу његовог приједлога дизајна за мотив куне.

-Ради отклањања свих даљих неизвјесности, сумњи или двојби у вези с избором дизајна наличја еврокованице с мотивом животиње куне, Комисија за новац донијела је одлуку да се у наредним данима објави и спроведе нови отворени конкурс за одабир приједлога ликовног рјешења, које се састоји од идејног и изведбеног рјешења, наличја националне стране Републике Хрватске с мотивом животиње куне на апоену од једног евра - наводи се у саопштењу ХНБ-а.

Хрватска народна банка истиче да су у току конкурса од свих аутора тражене и добијене потребне гаранције у облику потписаних изјава којима аутори потврђују да је њихово ауторско дјело оригинална интелектуална творевина настала искључиво за потребе конкурса.

-Новим конкурсом за ликовно рјешење наличја једног евра с мотивом куне неће се довести у питање правовремена израда хрватских еврокованица - закључује ХНБ у саопштењу.

Три преостала изабрана рјешења хрватског наличја еврокованице с мотивима Николе Тесле, карте Хрватске те глагољичких слова неће се преиспитивати.

Дизајнер Стјепан Прањковић, одричући се судјеловања у процесу, одрекао се и новчаних награда које су укупно износиле 140.000 куна (18.600 еура).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана