Након 20 година хрватска полиција пронашла убицу контроверзног банкара из БиХ Ибрахима Дедића

klix.ba
Након 20 година хрватска полиција пронашла убицу контроверзног банкара из БиХ Ибрахима Дедића

Након 20 година полиција Републике Хрватске ријешила је случај убиства контроверзног банкара Ибрахима Дедића који је рођен у БиХ, а живио у Хрватској гдје је отворио прву приватну банку на подручју тадашње Југославије 1989. године.

 

Ухапшени је 49-годишњи држављанин Хрватске, Швицарске и Холандије и налази се у притвору у Загребу. Посљедњих 10 година није живио у Хрватској. Осим њега приведена је још једна особа, али ће она након саслушања бити пуштена на слободу.

Како је рекао Звонимир Петровић, водитељ Службе организираног криминалитета у ПУ загребачкој, рекао је да је 49-годишњак ухапшен у сриједу због основане сумње да је 3. јула 1999. године око 22:30 сати у Загребу заједно с још двије непознате особе извршио убиство Ибрахима Дедића (51).

- Ради се о врло сложеном криминалистичком истраживању током којег је проведен већи број извидних доказних радњи, укључујући провођење више врста вјештачења која су резултирала идентификовањем до сада непознатог починиоца и његовог хапшења. Осумњичена особа до сада није евидентирана као починилац кривичних дјела. Трагамо за сада непознате двије особе - рекао је Петровић.

Трагови крви који су пронађени на мјесту злочина, а за коју се претпостављало да припада и једном од учесника у убиству, вјештачени су, али Петровић није могао дати више информација. Такође, није могао рећи да ли осумњичене особе припадају полицијским или оружаним снагама РХ.

- Полиција све ово вријеме није заборавила тај случај, континуирано су прикупљали сазнања која су се провјеравала и разрађивала и тако једном информацијом дошли до основане сумње. О мотивима се наглабало свашта, али ми не можемо конкретно потврдити шта је мотив тог убиства. Оружје којим је убиство извршено још није пронађено. Не бисмо сумњичили особу да немамо квалитетне доказе - рекао је Петровић.

 

Када је ријеч о наручитељу убиства, Петровић је рекао да имају неких назнака ко би могао бити, али да не могу шпекулисати. Сада слиједи сарадња с међународним полицијским агенцијама како би утврдили гдје је осумњичена особа боравила у протеклом периоду и евентуално дошли до нових доказа.

Осумњичена особа има родбину у Хрватској, али није познато због чега у протеклом периоду није долазио у Хрватску. На већину питања представници полиције нису могли одговорити како не би угрозили истрагу.

Мирослав Топић, водитељ Одјела за крвне деликте, рекао је како је осумњичени реаговао хладно, да није давао исказ те да се није опирао хапшењу.


Дедић је убијен на улазу у његову зграду у Загребу. Према изјавама очевидаца, дочекала су га тројица мушкараца, убили га и побјегли црним БМW-ом њемачких регистарских ознака. Један од егзекутора је ранио другога и остали су крвави трагови.

Годину прије убиства рањен је у врат, али је преживио. Полиција је ово окарактерисала као покушај убиства, али случај није расвијетљен.

Дедић је 1989. отворио прву приватну банку у Хрватској и Југославији на Светицама, поред стана у којем је живио. Промдеи банка је у својим најбољим данима имала 43 пословнице по Хрватској, Босни и Херцеговини и Словенији и била тешка око 53 милиона тадашњих њемачких марака. Дедић је 1997. отворио банкарски коридор између Загреба и Београда.

Велика медијска афера избила је годину касније кад је објављено да Промдеи банка дугује Народној банци Босне и Херцеговине 19 милиона њемачких марака, а неколико мјесеци након тога Промдеи банка је замрзнула шест милиона долара намијењених обнови кућа у Брчком.

Дедић је сахрањен у свом родном мјесту Чукови поред Бихаћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана