Најмасовнија литија у Подгорици окупила више од 30.000 вјерника

Срна
Најмасовнија литија у Подгорици окупила више од 30.000 вјерника

ПОДГОРИЦА - Из Храма Христовог васкрсења у Подгорици вечерас је 30.000 грађана кренуло у нову литију незадовољни усвајањем Закона о слободи вјероисповијести који представља удар на Српску православну цркву/СПЦ/ и њену имовину.

Ректор Цетињске богословије, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, који је предовдио вечерашњу литију у Подгорици, истакао је да светиње које данас брани православни народ у Црној Гори немају земаљску вриједност.

“Дужни смо да сачувамо нашим потомцима оно што су преци оставили Цркви, а не земаљској држави. Зато испред амбасада не носимо заставе држава. Само Крст часни и лик Богородице може бити прави барјак. Све остало би унијело смутњу. Зато, чувајући светиње, чувамо своје присуство међу цивилизованим народима”, нагласио је Перовић.

Он је рекао да власти не разумију ове литије, чије учеснике називају непријатељима државе.

“Сваки паметан владар одваја од свог блага и ставља на највиши врх и најпространију пољану, амбасаду Небеског царства које су заштићене”, истакао је Перовић.

Вјерници су у литији прошли поред зграда Радио-телевизије Црне Горе и Агенције за националну безбједност /АНБ/, Улицом Светозара Марковића, Далматинском, а потом се вратили до Храма Христовог васкрсења.

Свештеник Никола Пејовић рекао је након вечерашње литије у Подгорици да ове скупове краси вјера људска и подсјетио на ријечи блаженопочившег патријарха
Павла “будимо људи”.

Литији, којој је присуствовао владика јужноамерички Руске православне цркве Јован, претходио је молебан у Храму Христовог Васкрсења.

Према процјенама Митрополије црногорско-приморске, литији у Подгорици присуствовало је 30.000 грађана, а у цијелој Црној Гори вечерас се било окупило више од 150.000 вјерника.

Литију у Тивту, која је окупула више од 3.000 грађана Тивта, Котора, Грбља и Кртола, вечерас је предводио игуман Бенедикт, а прошла је од Манастира Светог архангела Михаила на Превлаци до Цркве Светог Саве у Тивту.

Њихово кретање Јадранском магистралом кроз Тиват обезбјеђивала је полиција.

Они су уз звуке химне краља Николе “Онамо, жнамо” и вјерске пјесме прошетали градском ривом до зграде општине, гдје су се краће задржали и узвикивали “Мило, лопове, не дамо ти светиње!”.

Након литије која је протекла без инцидената, грађани су се разишли.

Више хиљада грађана Херцег Новог и Бара, такође, је учествовало у литијама.

Незадовољство због усвајања контроверзног Закона о слободи вјероисповијести исказали су и грађани Плужина који су прошли улицама носећи свијеће и иконе.

Литију су предводили игуман Пивског манастира Јефтимије и плужински парох, јереј Мирослав Михаиловић.

Носећи иконе и барјаке велики број грађана Жабљака и вечерас је протестовало против контроверзног закона дајући подршку Српској православној цркви.

Литије су одржане и у Пљевљима, Беранама и Бијелом Пољу упркос специјлним полицијским снагама које су пристигле из Подгорице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана