Најмање шест беба заражено ентеровирусним менингитисом

ГС
Најмање шест беба заражено ентеровирусним менингитисом

ЗАГРЕБ - На одјелу неонатологије КБ-а Свети Дух у Загребу најмање шесторо новорођенчади заражено је ентеровирусним менингитисом. Бебе су се, према неслужбеним информацијама, разболиле 11. и 12. јуна те су распоређене у Клинику за дјечје болести у Клаићевој те у Клинику за инфективне болести др. Фран Михаљевић.

КБ Свети Дух: Јуче смо уочили и добили информацију да су бебе рођене у болници заражене ентеровирусним менингитисом

Из КБ-а Свети Дух за Индеx кажу како су тек јуче уочили и добили информације да неколико дјеце рођене у тој болници има симптоме ентеровирусног менингитиса.

"Дјелатници Клинике за гинекологију и породништво КБ-а Свети Дух су у понедјељак 19. липња 2023. уочили те добили информације из других установа да неколико дјеце рођене у Клиници има симптоме ентеровирусне болести. Одмах по уоченоме подузете су све потребне активности те обавијештена Служба за епидемиологију Наставног завода за јавно здравство Др. Андрија Штампар, која је донијела мјере које се већ проводе, укључујући и забрану посјета на одјелима. Ентеровирус је изолиран код шестеро новорођенчади, рођених између 8. и 12. липња 2023. Дјеца се тренутно налазе на лијечењу у нашој болници те Клиници за дјечје болести, а дијете лијечено у Клиници за инфективне болести Др. Фран Михаљевић отпуштено је на кућну његу. Ситуација се редовито прати, координација свих дионика је свакодневна, а данас су у болници санитарни инспектори Државног инспектората", рекли су из управе болнице Свети Дух.

Начелник Завода за инфективне болести дјеце Горан Тешовић потврдио је да је код њих било једно дијете обољело од ентеровирусног менингитиса које је пребачено са Светог Духа те да је данас отпуштено будући да је било доброг општег стања.

Јуче информисали ХЗЈЗ и забранили посјете

КБ Свети Дух јуче је о ситуацији информисао Наставни завод Др. Андрија Штампар те забранио посјете.

"До даљњег нису допуштени посјети Клиници за гинекологију и породништво. Због уочене повећане учесталости сезонских инфекција присиљени смо, до даљњега, забранити посјете", стоји на страницама болнице с јучерашњим датумом објаве.

Министарство здравства: Нису нас обавијестили, тражили смо хитно оглашавање

Из Министарства здравства за Индеx кажу да их Свети Дух није обавијестио о ситуацији могуће угрозе вирусом у родилишту те су тражили хитно оглашавање болнице.

"С обзиром на то да нисмо службено обавијештени од стране Клиничког болничког центра Свети Дух о насталој ситуацији могуће угрозе вирусом у родилишту, не посједујемо конкретне информације које бисмо могли комуницирати у јавности. Од стране Министарства здравства послан је допис у којем тражимо хитно очитовање о новонасталој ситуацији те инзистирамо на координацијским активностима како би се активно управљало наведеном угрозом и сачувало здравље пацијената. Пацијенти нам морају бити у фокусу јер ради њих здравствени сустав постоји, што укључује и КБ Св. Дух као и оснивача установе -  Град Загреб. Управо је у тијеку надзор здравствене инспекције везано за случај пацијентице преминуле на Обједињеном хитном болничком пријему који ће уједно обухватити и нежељено збивање у родилишту", поручили су из Министарства здравства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана