Најезда гриња упропастила љетовање туристима

Анадолија
Најезда гриња упропастила љетовање туристима

ПУЛА - Велики број страних туриста, али и домаћих гостију ових су се дана јавлјали у амбуланте жалећи се на пликове и јак сврбеж на подручју јужне Истре, у Хрватској.

Ради се о угризима узрокованим гринјама.

Најезда гринја како је наведено није ријеткост на обали Јадрана, а погодује им топло и сухо вријеме. Стога уживанје на плажама носи и своје ризике, јер из сухе траве, гранја и борових иглица вребају гринје.

„Нјена личинка се прими за наше тијело и може сатима ходати по тијелу тражећи мјесто гдје ће се угнијездити и започети с хранјенјем“, појашнјава др. Недилјко Ландека, водителј Одјела за дератизацију, дезинсекцију и дезинфекцију.

Гриње најчешће изазивају кожне реакције. На њих су се у посљедњих десет дана жалили бројни грађани, међу њима и туристи. Важно је нагласити да не преносе никакве заразне болести.

„Не могу нас витално угрозити. Код појединих особа видимо да су склоније јачим локалним реакцијама, алергијским реакцијама на убоде па је за очекивати да ће те особе код гриња имати јачу локалну реакцију“, рекла је др. Бернарда Мишановић Марковић, дерматологиња и венерологиња.

Љекари напомињу да се кожа не смије иритирати и треба се третирати према упутама дерматолога.

Из Завода за јавно здравство поручују да је након боравка на отвореним површинама важно истуширати се што топлијом водом и опрати рубље на што је могуће вишој температури. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана