Најавили скидање ћириличних табли

Агенције
Најавили скидање ћириличних табли

Загреб - Бројни чланови Штаба за одбрану хрватског Вуковара спремни су да, по цијену прекршајне или кривичне одговорности, добровољно скидају најављене ћириличне натписе и табле у Вуковару, најављено је јуче из ове групације 22 ветеранска удружења, послије најаве да ће бити уведени двојезични и двописмени натписи, пренијеле су агенције.

Како су навели у саопштењу, упућеном јавности и органима извршне власти, "подужи је списак ветерана Вуковара, хрватских ратних војних инвалида, дјеце погинулих и несталих хрватских бранилаца и родитеља погинулих и несталих бранилаца који су изразили жељу да добровољно скину најављене ћириличне натписе и табле".

Они сматрају да је несхватљиво да "премијер Зоран Милановић одустаје од интереса већинског хрватског народа, да одустаје од истине о хрватској новијој историји и да продаје понос и жртву за само десетак хиљада гласова вуковарских Срба".

- Вуковарски градоначелник Жељко Сабо, свјестан да му Хрвати Вуковара више никад неће дати повјерење и бирати га за градоначелника, свесрдно помаже свом страначком шефу и путем контролисаних медија покушава да креира мишљење јавности како би скинуо бар мало срамоте са своје личности и свог имена - наводи се у саопштењу.

Двојезичне табле прво ће бити постављене на државним и јавним институцијама у Вуковару, а онда ће се видјети за даље.

- Оно што је у надлежности државе, биће постављено у разумном року. Оно око чега треба да буде спроведена расправа - а мјесто за расправу је Градско вијеће Вуковара - биће направљено када се та расправа обави - казао је министар управе Арсен Баук.

Предсједник Самосталне демократске српске странке Вуковарац Војислав Станимировић рекао је да није та странка потенцирала ту тему.

На протесту против увођења двојезичности, односно српског језика и ћирилице у службену употребу у Вуковару, од државних власти је затражено предузимање свих радњи на откривању и процесуирању ратних злочина током рата 1990-тих. Затражено је да се зауставе све радње у вези са спровођењем Уставног закона о правима националних мањина док се Уставни суд не одреди у вези са захтјевом који је Штаб суду поднио за оцјену уставности тог закона.

Од Владе и Хрватског сабора је затражено и да се дио Уставног закона не примјењује на град Вуковар и његову околину.

Захтјеви

Представници Штаба за одбрану хрватског Вуковара у петак ће захтјеве изречене на протестном скупу у Вуковару предати предсједницима Хрватске и Сабора Иви Јосиповићу и Јосипу Леки, те предсједнику Владе Зорану Милановићу.

Из Штаба су навели да ће предају захтјева прво, у 11 часова, предати Влади, а да ће послије тога своје захтјеве предати и у Кабинет предсједника на разматрање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана