Надзором утврђено да су тијела преминулих ипак одлагана на под мртвачнице

Танјуг
Надзором утврђено да су тијела преминулих ипак одлагана на под мртвачнице

ЗАГРЕБ - Поверенство за унутрашњи надзор болнице Свети Дух у Загребу утврдило је пропусте у поступању према тијелима преминулих пацијената, након што је у јавност раније процурио снимак из болничке мртвачнице и раније данас објављеног отвореног писма помоћника патолога који је због тога добио отказ.

"Управа Клиничке болнице Свети Дух, згрожена је јавно објављеним снимцима  преминулих пацијената на поду мртвачнице Завода за патологију КБСД, покренула је процедуру унутрашњег надзора због повреде достојанства преминулих, ремећења мира покојника и узнемиравања њихових породица и уништавања репутације болнице. Догађај који је потресао јавност Управа КБСД пријавила је Полицијској управи и ДОРХ-у", саопштено је из ове здравствене установе.

Као евидентно је утврђено да се повремено, ипак, дешавало да су тијела одлагана на под умјесто у расхладне уређаје.

Наводи се да је истрага Поверенства за унутрашњи  надзор Болнице указала на несуклађеност у изјавама одговорних особа - начленика Завода за патологију и цитологију и  помоћника главног обдуцента, који су првобитно изјавили да се "Правилник о поступку с умирућим и умрлим болесницима и о поступку обдукције' поштовао, а потом да се током протеклих 20 година "догађало да број покојника премаши капацитет мртвачнице и да се покојници у недостатку расположивих мјеста нажалост полажу на под".

На основу тога је, додаје се, директорка Клиничке болнице Свети Дух, Ана-Мариа Шимундић донијела Одлуку о разрешењу начелника Завода с дужности и о покретању процедуре ванредног отказа уговора о раду за начелника Завода и помоћника обдуцента.

"У име болнице и свих њених запослених, Управа КБСД се извињава породицама покојника чије је достојанство, на овај начин повријеђено", наводи се у саопштењу, преносе хрватски медији.

Увјеравају да су предузете све мјере да се тако нешто не би поновило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана