На удару ћириличне табле и премијер Милановић

Агенције
На удару ћириличне табле и премијер Милановић

Војнић - Настављено је скидање табли са ћириличим натписима у Хрватској - прошле ноћи скинуте су плоче са двојезичним натписом са зграде општине Крњак, а недавно је на локалној фудбалској утакмици дошло до инцидента због ћириличног транспарента.

 У Војнићу је прекинута фудбалска утакмица између локалне “Петрове горе” и “Крњака 95”. Разлог прекида био је ћирилићни натпис који су поставили навијачи “Петрове горе”, чији су играчи већином Срби.


Директних сукоба није било, али су међунационални односи знатно заоштрени - наводе хрватски медији.

Прије неколико мјесеци проваљено је у зграду општине Крњак, са које је украдена застава Републике Србије.

Незадовољни увођењем двојезичности у Вуковару, пред зградом хрватског Сабора протестују удружења бранилаца.

Мирко Љубичић - Швепс, у име удружења ХВИДРА, поручује да ће “почастити” премијера Зорана Милановића ћириличном таблом “Крајишка” на његовом улазу, јер Милановић даје подршку ћирилици у Вуковару.

Српски демократски форум упозорава на “ескалацију међунационалних тензија, нетолеранције, агресије и вандализма који се преливају из источне Славоније, а у вези су са успостављањем демократских стандарда и цивилизацијских норми у заштити и промоцији људских права и права националних мањина”.

Права националних мањина, посебно право Срба на употребу српског језика и ћириличног писма, нису проблем само оних јединица локалне самоуправе у којима се овај мањински стандард може и треба имплементирати, већ постају испит демократске зрелости Републике Хрватске - наводи Српски демократски форум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана