На суђењу Санадеру свједочила Нина Бадрић

Агенције
На суђењу Санадеру свједочила Нина Бадрић

Загреб - На суђењу бившем хрватском премијеру Иви Санадеру у случају “Фими медија” данас је свједочила поп пјевачица Нина Бадрић, чији су предизборни наступи за ХДЗ, по тврдњама тужилаштва, плаћени незаконито извученим новцем из државних институција и предузећа, преносе агенције.

Бадрићева је рекла пред загребачким Жупанијским судом да је са Санадеровом сарадницом Бјанком Матковић, која је била министар без портфеља, 2007. године договорила десет предизборних наступа за ХДЗ по цијени од 10.000 евра.

Она је навела да је након тих наступа испоставила рачун ХДЗ-у, за шта, како каже, има и фактуру, преносе хрватски медији.

Осим тога, тражила је 5.000 евра за два додатна самостална наступа, па су је, како је навела, послали у царину да све договори с њеним шефом Младеном Баришићем, који је био и шеф финансија у ХДЗ-у.

Баришић јој је рекао да ту фактуру испостави загребачком Фудбалском клубу “Хрватски драговољац”.

Иако тужилаштво сматра да су естрадне звијезде укључене у ХДЗ-ову предизборну кампању плаћане новцем из страначког црног фонда, Бадрићева тврди да јој је хонорар исплаћен преко рачуна.

У одвојеном исказу, бивши предсједник ХДЗ-ове омладине Мислав Банек тврдио је да је све послове водио тадашњи генерални секретар Иван Јарњак, а не Санадер који је у страначке просторије долазио тек једном седмично.

Банек је потврдио да је сарађивао са агенцијом “Фими медија”, али да није чуо ни за какав црни фонд или плаћање без рачуна, као ни да је ХДЗ као странка сарађивала са овом агенцијом.

За извлачење пара из државних институција и предузећа суди се бившем премијеру Санадеру и страначким руководиоцима ХДЗ-а, али и странци као правном лицу.

Према оптужници, новац се из министарстава и државних предузећа извлачио тако што би “Фими медија” добијала послове без конкурса, а није их одрадила, већ је само послала фактуре или је одрађени посао наплаћивала неколико пута скупље него што би била цијена на тржишту.

Тужилаштво сматра да су паре завршавале у ХДЗ-у, али и код Санадера, а да је причињена штета око 9,23 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана