На снази ванредне мјере одбране од поплава у Двору и Костајници, поплављени објекти у Грачацу

Срна
Foto: Архива

ДВОР - Начелник општине Двор Никола Арбутина рекао је да су у овој локалној заједници од јутрос на снази ванредне мјере одбране од поплава, те да се вода излила на пољопривредно земљиште и да нема поплављених домаћинстава.

Арбутина је истакао да је водостај Уне на мјерном мјесту Струга 452 цантиметара, те да су на снази ванредне мјере одбране од поплава при водостају 420 центиметара.

Он је рекао да је ноћас због бујичних вода било проблема код четири домаћинства у насељима Матијевићи и Ванићи.

Арбутина је навео да су још проходни сви путни правци, а јуче и синоћ саобраћај је био отежан због задржавања воде на коловозима.

-Неколико објеката у Грачацу и даље је поплављено, док се у Обровцу ријека Зрмања још излива - рекао је командант Ватрогасне јединице Задарске жупаније Матеј Рудић.

Рудић је навео да је у Грачацу ситуација тренутно боља и да ватрогасци рјешавају ситуацију по приоритетима и позивима грађана.

-У Обровцу се још излива Зрмања и чека се повлачење водостаја, а ватрогасци испумпавају колико могу - рекао је Рудић.

На подручју Грачаца у протекла 24 часа пало је 245 литра кише по метру квадратном, преносе хрватски медији.

Ватрогасци су до сада имали 30 интервенција које су се односиле на испумпавања воде из објеката, плављење саобраћајница и дворишта.

И у Шибенско-книнској жупанији забиљежено је 13 интервенција испумпавања воде, уклањање грана с путева, санација шахтова.

Кишно невријеме узроковало је и велики број интервенција на подручју Пожешко-славонске и Сисачко-мославачке жупаније.

У Пожешко-славонској жупанији ватрогасци су имали шест интервенција које су се односиле на испумпавање воде из кућа, бунара, дворишта и шахта гдје је излазила вода.

Исти број интеревенција био је и у Сисачко-мославачкој жупанији гдје су ватрогасци испумпавали воду из кућа, подрума, дворишта и склањали грање са саобраћајница.

У Хрватској Костајници су усљед пораста водостаја Уне проглашене ванредне мјере одбране од поплаве, а расте ријека Сава.

Обилне падавине узроковале су пораст водостаја Уне, па поновно пријети опасност од изливања ријеке на костајничке улице, јављају хрватски медији.

Због пораста водостаја ријеке Саве, која је у 7.00 часова код Јасеновца достигла 688 центиметара, у припреми су редовне мјере одбране од поплава.

Сава не може прихватити сву воду Уне, чији водостај расте у цијелом току ријеке, па се очекује даљи пораст водостаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана