На саобраћајном знаку у Грачацу објешен убијен вук

Срна
На саобраћајном знаку у Грачацу објешен убијен вук

ГРАЧАЦ - Полиција је јутрос у хрватском граду Грачац по дојави изашла на терен и на саобраћајном знаку затекла убијеног вука.

“Још се утврђује да ли је вук, шакал или мјешанац”, саопштено је на “Фејсбук” страници удружења “Хрватски кршки пашњаци”.

У објави се наводи да је полиција одмах претресла кућа и да су за тај догађај осумњичени сточари.

“Сточари су марљиви, вриједни и добронамјерни људи, а што је најважније нису наоружани. Сточари живе мирним и повученим животом и овакве сцене претреса су им шокантне. Најлакше је окривити сељака и тренирати строгоћу”, наводи се на тој “Фејсбук” страници.

Из Удружења истичу да проблем са вуковима постоји и је превелики, те да апелују на државу да заштити сточаре од учесталих напада вука на стада.

“Због тога трпимо ненадокнадиву штету. Ако држава добије позамашне износе од ЕУ како би се бринула за вука, онда нека то и ради”, наводи се у објави.

Из удружења истичу да су вукови и пољопривредници препуштени сами себи, и да је држава очито од њих дигла руке.

Удружење тражи од државе да поштује европске критеријуме о броју вукова на одређеном подручју.

“Вук у Хрватској обитава на 20.000 километара квадратних, а на 10.000 оваца је дозвољено имати једног вука. На кршким подручјима имамо 401.172 оваца, па би по том омјеру било дозвољено 40 вучјих јединки. Сада смо у ситуацији да у Грачацу и околним селима имамо више од 40 вукова”, пише у објави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана