На прелазу Гостун пронађена некропола са стећцима

Танјуг
Foto: Музеј Пријепољe

ПРИЈЕПОЉЕ- Приликом радова на проширењу теретног терминала на граничном прелазу Гостун, између Србије и Црне Горе, пронађена је средњовјековна некропола са стећцима.

Радови на изградњи додатне траке теретног терминала су обустављени, а археолошка истраживања трајаће до половине маја.

„Завод за заштиту споменика из Краљева је задужен за истраживање на овом локалитету. Један дио стећака је измјештен у непосредну околину мјеста проналаска и они ће бити конзервирани и доступни посјетиоцима. Пријепољски музеј је укључен као музеј општине на чијој се територији налази локалитет и један археолог из музеја учествује у радовима”, рекао је Асим Бећировић, директор Музеја у Пријепољу.

Приликом ископавања пронађени су и људски скелети, у почетку мањих димензија, тачније дјечији, али како су радови одмицали наишло се и на скелете одраслих људи.

„Када антрополог заврши анализе, ти скелети ће бити предати на чување, Музеју у Пријепољу који је територијално надлежан. Скелети ће бити смјештени у посебне кутије”, додао је Бећировић.

До сада је пронађено око дестак стаћака, али ће измјештени бити само они који сметају наставку изградње теретног терминала, док ће остали, након завршетка археолошких истраживања, бити остављени на мјесту самог проналаска.

Иначе, стећци су надгробни споменици настали у периоду од 12. до 16. вијека. Налазе се на простору Босне и Херцеговине, гдје их има највише, али и граничним дијеловима Хрватске, Црне Горе и Србије, гдје се простиру у западним дијеловима државе.

Од 2016. године, стећак је уврштен на УНЕСЦО листу свјетске културне баштине, као заједничко културно благо Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије и Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана