На православну Нову годину одржано Српско вече у ресторану Глобус у Загребу

Танјуг
Foto: СНВ

ЗАГРЕБ- У ноћи између 13. и 14. јануара, када се по Јулијанском календару обиљежава православна Нова година, у ресторану Глобус на Загребачком велесајму одржано је Српско вече, најзначајније и најмасовније незванично друштвено окупљање српске заједнице и њихових пријатеља у Хрватској.

Сваки од преко 1.400 гостију, у дупке пуном ресторану, могао је да ужива у предивној атмосфери коју је створила позната пјевачица Зорица Брунцлик са својим оркестром, те састав Права ствар из Новог Сада, као и фолклораши пододбора Просвете из Крњака.

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац подсетио је на 20 година традиције окупљања на Српској вечери.

"Многи од вас нису били рођени кад је ово окупљања почело, а неки су с друге стране међу првима долазили. Ове године сам ово мјесто можда по први пут осјетио као мјесто слободе за слављење, весеље, дружење и међусобно упознавање", рекао је Пуповац и додао:

"Нажалост, нису сва мјеста таква, посебно не протеклих неколико дана у божићно вријеме. За младе људи и њихове родитеље у Вуковару на Бадњу вечр то није био простор у којем су се могли слободно осјећати. Зато је наша жеља да сви они, нзависно од националности и разлику у изговарању речи 'лијепо' или 'лепо', буду слободни у свом граду и да нема никога ко би их на било који начин могао ометати у тој слободи".

 Пуповац је подсјетио да је делегација СНВ-а била лани у посјету сународницима које је поздравио уз ријечи да им треба показати да, како је рекао, мислимо и на њих и њихове тешкоће, као што су они мислили на нас и наше проблеме.

"Ви који сте испунили дворану, испунили сте и наша срца и потврђујете да ствари које радимо имају смисла", закључио је Пуповац, пише портал хрватског недељника Новости.

Присутнима се обратио и администратор Епархије загребачко-љублјанске, владика буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило који је подсетио да је у 4. вијеку договорено кориштење Јулијанског календара.

"Иако је правилније рећи 'православна' него 'српска' нова година, чињеница је да је Срби највеселије славе и то ме пријатно изненадило", рекао је владика.

Он је истакао заслуге СНВ-а на "снажењу веза унутар српског народа и живота с другим народима с којима живи на овим просторима".

Присутнима се обратила и амбасадорка Србије Јелена Милић.

Круна вечери био је наступ Зорице Брунцлик која је након наступа изјавила да је вече "било божанствено".

"Осећали смо се као да смо певали у Арени колико је добра публика била и колико су сви били весели и позитивни, од оних који имају 12 или 13 па до оних који имају 60 година и више. На естради сам 50 година, али ми је сваки наступ као први, јер се сваки пут поново доказујем. Пратим и да ли је негде слабија пажња, али на моју срећу публика је свуда одлична; нема везе где смо, који је крај света и који је узраст публике", рекла је Брунцлик.

Она ја казала и да је била шокирана величином Глобуса и бројем људи који су га испунили.

Коментарисала је и интерес за наступе певача из Србије у Хрватској, али и обрнуто:

"Музика је као влага, јер не можете да је зауставите или као река понорница која тражи и нађе свој пут. А музика љубави је најјача могућа веза свих народа. Ако и на зна те језике, кад слушате музику, осећате да је то само љубав и ништа лоше. Зато не чуди успех људи који певају у Србији, или који из Србије дођу овде. Сви они су својеврсни амбасадори својих земаља. Музика не може да се спречи; она је мост који не мора да буде озидан", рекла је Брунцлик.

На Српској вечери били су и потпредсједница Владе РХ Ања Шимпрага са савјетницима, шеф Уреда за људска и права и права националних мањина Ален Тахири, дипломате из Србије, свештенство СПЦ-а, виђенији чланови српске заједнице и људи пуни добре воље из свих крајева земље који су и организовано аутобусима долазили у Загреб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана