На помолу нова афера у Хрватској

Танјуг
На помолу нова афера у Хрватској

Загреб - Након навода да је Карамарко, док је био на челу безбједносне агенције, запослио човјека без безбједносне провере, реаговали су премијер и предсједник Хрватске.

У Хрватској је на помолу нова афера након што је објелодањено да је лидер најутицајније опозиционе партије ХДЗ Томислав Карамарко, док је био шеф безбједносне агенције, запослио човјека који није прошао безбједносну провјеру и полиграфско испитивање.

Услиједило је реаговање предсједника Иве Јосиповића, који је најавио сазивање Савјета за националну безбједност тим поводом, али и одговор Карамарка, односно ХДЗ-а, да и Јосиповић не би био предсједник да је морао да прође безбједносну проверу.

Премијер Зоран Милановић рекао је да је то, ако је тачно, горе од криминала.

"Криминал је дјечја прича за ово. Мање је зло, колико год било велико зло, ако неко украде неки износ, него ако ради овакве ствари и ако руши систем и руши Хрватску државу", изјаво је Милановић који, како каже, не мисли да се бавим овим случајем.

Мисли, како је рекао, да тиме не би требало да се бави ни актуална екипа у Сигурносно-обавјештајној агенцији (СОА).

"То су професионалци чији задатак је да такве ствари осујете, да их сузбију убудуће. Али постоје саборска тијела која ће то радити и Савјет за националну безбједност. Начелно да, подржавам ту иницијативу, али то није примарни задатак Савјета за националну безбједност, али увек може бити тема. Дакле још једном, уколико се ради о аутентичним документима то је страшно", закључио је премијер у изјави за загребачки "Вечерњи лист".

Све је почело када је ријечки "Нови лист" прошле седмице објелоданио да је Карамарко, у вријеме док је био директор СОА, у службу примио агента који је пао на безбједносној провјери и полиграфу. Реч је о Мариу Малићу који је у СОА примљен 2007. године.

"Нови лист" тврди да посједује документа која наводно указују да не само да је Карамарко знао него и лично одобрио да се занемари Малићева безбједносна провјера и резултати полиграфа како би га примили у СОА.

Потом је на конференцији за новинаре СДП-а функционер те странке Шиме Лучин рекао да то показује да је оно што је Карамарко радио као директор СОА било неодговорно понашање и позвао надлежне правосудне органе да утврде шта се заправо дешавало у тој служби и да ли је било угрожавања националне безбједности државе.

Огласио се и председник Јосиповић рекавши да запошљавање појединаца у безбједносним стурктурама мимо стандардних процедура и критеријума штети професионалности служби и националној безбједности.

"Особе које су примљене мимо процедуре, морају да напусте службу, а они који су их примили на незаконит начин морају за то да одговарају", категоричан је био Јосиповић у изјави за загребачки "Dnevnik.hr ".

Предсjеднк је рекао да у безбjедносним службама ради више особа које су родибнски позвезане са политичарима и новинараима или запосленима у другим службама безбjедносног система.

"Забрињавајуће је и што се поједини документи СОА, који су повjерљиве природе, појављују у медијима... Незаконитости у раду службе могу се и морају отклањати и без незаконитог објављивања поверљивих докумената", рекао је Јосиповић и најавио да ће затражити сазивање седнице Савjета за националну безбjедност, на којој би се разматрало запошљавање у безбjедносним службама.

Јосиповићу је најприје, у петак, одговорио Карамарко, рекавши да је ријеч о конструкцијама и да се на овај начин пажња жели преусмерити са битних ствари, као што је економска слика и пад БДП-а у Хрваткој.

"То је конструкција, у функцији производње нових афера, а претходила јој је она у Омишу чиме је требало засјенити изјаве Весне Пусић у Београду", рекао је Карамарко.

Сазвана је и хитна седница ХДЗ-а, на којој је Јосиповић оптужен за угрожавање националне безбједности.

"Да је предсједник Иво Јосиповић којим случајем морао проћи сигурносну провјеру ради незаконитог извлачења новаца из Комерцијалне банке, ради афера ЗАМП-а, Емпориум, Адриатица.нет-а и штедионице Златица он не би могао постати предсједник Хрватске", рекао је функционер ХДЗ-а Андрија Микулић.

Микулић је Јосиповића оптужио да је прије четири године ангазовао Дејана Јовића за главног аналитичара, а да се Јовић јавно залагао за очување Југославије, био против хрватске самосталности и залагао се да се за улазак Хрватске у ЕУ чека Србија.

"Ако се већ сазива сједница Савјета за националну безбједност, нека је сазову због ситуације у Украјини…А ми због нерада и аљкавости имамо незаштићен ваздушни простор већ одређени број мјесеци", рекао је Микулић.

Реагујући и на Микулићеву изјаву, Јосиповић је реко да је "он (Микулић) очито задужен за дио прљавих послова ХДЗ-а, као и да је ријеч о аферама које лансира ХДЗ-ово параобавјештајно подземље".

Додао је да је ријеч о "лову на вјештице, подметању лажних информација, тражењу непријатеља, издајника, комуниста и југоносталгичара, све што садашње водство ХДЗ-а зна"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана