На обиљежавању Олује никада мање људи, Јандроковић опет био "тампон зона"

Танјуг
Foto: MORH

КНИН- У Книну, гдје Хрватска данас као Дан побједе слави 29. годишњицу од војно-полицијске акције Олуја, која ће у историји остати забиљежена као највећи егзодус Срба у Европи послије Другог свјетског рата, присутно је значајно мање људи у односу на претходне године.

Као разлог томе хрватски медији наводе то што је ограђен простор на Тргу др. Анте Старчевића, због чега унутар трга могу боравити само политичари и новинари.

Хина преноси изјаву Марије Бушић која је у Книн стигла из Задра и каже да није видјела никада тако мало људи на прослави као данас. Не зна шта је томе разлог и није јој јасно зашто бројни бранитељи стоје на сунцу иза ограде.

"Не знам шта бих рекла. Ово је велики дан и требало би га сви заједно провести. Подјеле нас неће никуда одвести", рекла је Бушић.

Такође, у Книну су, за разлику од претходних година, изостали изасланици других земаља, а међу присутнима из сусједних земаља је само лидер ХДЗ у БиХ Драган Човић. Не присуствују ни представници мањинских заједница у Хрватској.

Након обраћања представника државног врха, Книн су прелетели борбени авиони типа МИГ и Рафаили. Свечаност на стадиону Динара завршена је приказом способности припадника Хрватске војске и полиције те летачким програмом.

Предсједник Републике Зоран Милановић у свом обраћању на градском стадиону Динара рекао да Хрватске не прославља Олују да би ликовала над неким.

"Олуја није била могућа без јуначког учешћа ХВО-а, овладавање Купресом, Динаром и БиХ залеђу Книна. Те акције биле су мукотрпно стварање претпоставки за најучинковитију опцију ослобађања окупираног територија овдје на југу гдје је све почело. Славимо и мудрост и лукавост политичког руководства и војних команданата који су чекали прави час за ударац побуњеничкој пара-држави створеној под Милошевићевим режимом", рекао је Милановић.

Рекао је и да Хрватска Олују не прославља да би ликовали, како је навео, над поразом друге стране нити над жртвама.

“Саосјећамо с болом сваке породице која је изгубила своје најближе. Не желимо промовисати милитаризам, то је непотребно. Овде се окупљамо да би славили слободу јер смо се одупрли покоравању и слободу не смемо мијењати ни за сва блага овога свијета", навео је Милановић.

Премијер Андреј Пленковић је оцијенио да је ВПА Олуја означила ново раздобље у хрватској историји. Он је говорио о историјату ове војно-полицијске акције и истакао да је "подизање заставе на книнској тврђави један од најсрећнијих тренутака у хрватској историји.

"То је симбол побједе, али и у Туђмановом љубљењу хрватске заставе је преточено хиљадугодишње стремљење  Хрвата за слободом. Као да је тај барјак осветио и разорени Вуковар, гранатирани Дубровник, бомбардоване хрватске градове, и као да је враћао наду и понос Даљу, Шкабрњи, Товарнику, Воћину, Тордицима, Саборском, Надину и многим другим у црно завијеним мјестима", рекао је Пленковић и поновио да је "Олуја била ослободилачка, одбрамбена, легитимна и праведна операција", рекао је Пленковић и додао да Хрватска никада неће дозволити ревизију њене историје.

Предсједник хрватског парламента Гордан Јандроковић је рекао да ВПА Олуја у потпуности изменила геополитичку слику овог дијела Европе и ојачала међународни положај Хрватске.

Иначе, Јандроковић је и данас био "тампон зона" између Милановића и Пленовића током обиљежавања на градском стадиону. И данас је изостало дуго ишчекивано руковање Милановића и Пленковића, али су у својим обраћањима обострано поздравили присуство обојице.

У Книну је присутан и бивши генерал ХОС Марко Скејо, који на себи има мајицу с грбом ХОС-а на којој је утиснут усташки поздрав "за дом спремни".

Поздрав "За дом спремни" први пут су употријебиле усташе у 30-им годинама прошлог вијека и био је службени поздрав у усташкој Независној Држави Хрватској. 1991. године Хрватске обрамбене снаге (ХОС) узеле су га као свој слоган.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана