На лицитацији црква у Марибору, почетна цијена 1,7 милиона евра

Агенције
На лицитацији црква у Марибору, почетна цијена 1,7 милиона евра

Љубљана - Модерна црква која је уз бројне донације и прилоге мјештана 2008. године саграђена у мариборском приградском насељу Кошаки биће продана на лицитацији, а први рок за продају заказан је за 9.мај.

"Кад ми је поштар предао обавијест о лицијатицији био сам запрепрепаштен, морао сам сјести и дубоко удахнути да дођем к себи", рекао је жупник жупе Кошаки Игор Новак за телевизију А-канал.

Док се не види како ће бити с продајом цркве и хоће ли је откупити нетко склон мариборској надбискупији коју терете дугови њених посрнулих финансијских фондова, вјерници жупе Кошаки слушају мисе у импровизираној соби у просторима мјесне заједнице и туже се на немилосрдност банака-вјеровница које не воде рачуна о томе да су вјерници за цркву поклонили земљиште и помогли градњи бесплатним радовима.

"Ово је катастрофа и историјска  срамота", рекао је за А-канал жупљанин Јоже Крижан.

Жупник Кошака Игор Новак тврди да је од самога почетка договарања о финансирању градње цркве с тадашњим грађевинским дивом СЦТ - који је касније отишао у стечај - осјећао да ће вјерници бити преварени.

 СЦТ је наиме најприје усмено пристао да 646.000 својих потраживања подмири тако да у замјену добије један хектар црквеног земљишта на другој локацији, али је касније усмени договор опозвао.

Сада су се у све умијешале банке којима СЦТ, али и мариборска надбискупија дугују више стотина милиона евра, па цркву продају на лицитацији.

 Прва је сазвана за 9. маја, али је мало наде да ће већ тада за нову и модерну, али још не сасвим опремљену цркву, понудити 1,7 милона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана