На Кордуну преорано гробље усташких жртава

Срна
На Кордуну преорано гробље усташких жртава

БЕОГРАД - Гробље жртава усташких злочина, побијених Кордунаша и Банијаца на Петровој гори у Хрватској, преорано је да би био пробијен шумски пут, пишу београдске „Вечерње новости“.

Како наводи лист, под гусјеницама тешке механизације, државног предузећа „Хрватске шуме“ на Барин-коси, локација Магарчевац, завршио је велики број гробова, обиљежених крстовима.

Они су чували сјећање на Партизанско гробље, на ком почивају десетине жртава, укључујући и 128 жена и дјеце.

Између осталих, прегажени су и мјесто укопа мајке и брата некадашњег савезног секретара унутраших послова и начелника Генералштаба СФРЈ адмирала Бранка Мамуле.

Лист наводи да о начину на који хрватске власти „брину“ о меморијалима страдалих у Независној Држави Хрватској, свједочи и зид ћутања на који су наишли мјештани захтијевајући да се прекине уништавање почивалишта њихових убијених предака.

Чим су спазили припремне радове и сјечу стабала, мјештанин Кључара Бранко Гвозденовић је с неколицином комшија дошао да налогодавце радова замоли да не дирају гробље.

Апели су саслушани, али нико ништа није предузео и гробље је преорано.

-Када је преко гробова изграђен широк пут, куцали смо на многа врата покушавајући да спријечимо даљу девастацију, али све узалуд - рекао је Гвозденовић.

Мјештанин Душан Црнковић сматра да је све учињено намјерно.

-Нема ово везе са шумском цестом, могла је да буде пробијена и десетак метара јужније. Све је ово добро организовано и намјерно и смишљено изведено да би се усташки злочин што прије заборавио - оцијенио је Црнковић.

Из предузећа „Хрватске шуме“ за портал „Новости“ су рекли да је ријеч о запуштеном гробљу на којем се назиру укупно три споменика.

Навели су да су радови на том подручју започели 2016. године сјечом стољетне шуме и садњом букава, при чему су посебно пазили да не оштете гробове, тврдећи да ово гробље није уцртано у мапе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана