На Институту Дедиње обављена чак 21 операција за један дан

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - На Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње", који је обновљен и отворен пре неколико дана, оборен је рекорд - у једном дану изведена је чак 21 операција на отвореном срцу, велики подухват домаћих љекара.

Све операције изведене су јуче, а оперисани пацијенти осjећају се добро и током дана биће пребачени са интензивне неге на одељење ради даљег опоравка.

Управник кардиохирургије др Слободан Мићовић, један од љекара који је оперисао пацијенте, рекао је за Тањуг да је у оперативни процес био укључен тим од 30 хирурга, екипе анестезиолога, анастетичара, техничара, те да је свако од њих дао свој максимум јер добра кардиохирургија значи прави тимски рад.

"Почели смо са интервенцијом ујутру, у пола седам, а претходно смо цео викенд провели на Институту стављајући све апарате у погон и проверавајући безбедности", казао је Мићовић. Нагласио је и да је толики број операција које су изведене јуче велики подухват, али да то није урађено да би се обарали рекорди, већ да би се показала озбиљност и преданост раду.

Додаје да је већина операција урађена у новој згради, а седам операционих радило је пуним капацитетом, како би се што већи број пацијената оперисао.

"Ово је јединиствена установа, оваква интензивна нега, операционе сале, заиста су нешто намодерније што технологија може да пружи медицини и то нам даје више могућности да даље развијамо кардиохирургију", казао је Мићовић.

Истиче да је циљ повећаног броја интервенција да се смањи, а затим и укине листа чекања за кардиохирургију, а да ће се то постићи тако што ће се током дана изводити најмање 10 операција, да би се затим тај број повећавао на 14 дневно. Мићовић каже да се у Институту упоредо ради и на едукацији младих љекара, те да је циљ да се настави са тим како би и млађе колеге имале потребна знања и могле да одговоре различитим изазовима у тој области.

Према његовим ријечима, у последње три године у редован оперативан програм уведено је девет нових процедура, а у плану је да се у наредном периоду уведу још три, чиме би се заокружио широк дијапазон кардиохируршких интервенција. "Ми смо сада већ лидер у региону, а постаћемо сигурно и у Европи", закључио је др Мићовић.

Могућност да се дневно изведе велики број операција на срцу додатно добија на значају, када се зна да, према подацима, у Србији од инфаркта сваке године умре више од 50.000 људи, док глобално, годишње, премине између 18 и 19 милиона људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана