На хиљаде демонстраната тражи оставку македонског премијера

Срна
На хиљаде демонстраната тражи оставку македонског премијера

Скопље - У Скопљу је интонирањем македонске химне почео антивладин протест, а први су се окупљенима на македонском и албанском језику обратили представници неформалне студентске асоцијације Студентски пленум.

"Ми немамо штитове и мачеве, већ оружје од знања и цвијећа. Студенти сматрају да је важно о чему се прича, а не ко прича. Увијек ћемо бити коректив Владе. Желимо једнаке могућности, право на мишљење и став. Политичари су нам одузели право гласа, а ми смо овдје да вам кажемо - доста", истакли су представници Студентског пленума. 

Хиљаде грађана из свих дијелова Македоније окупило се  на антивладином  протесту у Скопљу, тражећи оставку премијера Николе Груевског и формирање техничке владе која би у року од годину дана припремила одржавање ванредних парламентарних избора.

Демонстранти су на протест под називом "За Македонију", испред зграде Владе у Скопљу, допутовали возом, аутобусима, минибусима и путничким аутомобилиама.

Грађани носе државне заставе Македоније и транспаренте "Оставка" и "Збогом Никола", "Нема ти спаса од народног гласа".

Око зграде Владе примјетно је појачано полицијско обезбјеђење, а у близини је постављена бина са које ће се данас и наредних дана обраћати велики број јавних личности из Македоније и иностранства. 

Организатор протеста, опозициони Социјалдемократски савез Македоније /СДСМ/ саопштио је да ће се учесницима протеста данас обратити лидер опозиције Зоран Заев, предсједник Покрета европских социјалиста и бивши бугарски премијер Сергеј Станишев, као и Кнут Флекенштајн, потпредсједник групе социјалиста у Европском парламенту. 

Заев је рекао да ће протести трајати све док не падне Влада Николе Груевског.

Данашњи протест подржава 15 политичких партија, међу којима и четири из албанског политичког корпуса, 80 невладиних и грађанских удружења и Студентски пленум.

Између обраћања, наступаће новинарски бенд "Рипортерс" и друге домаће групе.

Владајући ВМРО-ДПМНЕ заказао је за сутра контрапротест.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана