На гробљу у Задру ексхумирано 56 српских жртава “Олује”

Агенције
На гробљу у Задру ексхумирано 56 српских жртава “Олује”

Београд - На Градском гробљу у Задру ексхумирани су посмртни остаци 56 лица жртава српске националности које су страдале у акцији хрватске војске и полиције “Олуја” 1995. године, преносе агенције.

Процес ексхумације, који су проводили надлежни органи Хрватске, завршен је у петак, 3. маја, а са свих ексхумираних посмртних остатака узети су узорци ради идентификације методом ДНК анализе, саопштила је Комисија за нестала лица Србије.

Утврђено је да су на овој локацији у ранијем периоду, по појединачним захтјевима породица, ексхумирани посмртни остаци десет лица, на основу прелиминарно утврђеног идентитета.

У складу са потписаним међудржавним документима са Хрватском и на основу њих постигнутих договора, ексхумацијама су у својству посматрача присуствовали представници Комисије за нестала лица Србије.

Локацију је у четвртак, 2. маја, посјетио предсједник Комисије за нестала лица Србије Вељко Одаловић, који је нагласио значај убрзања рјешавања случајева лица која се воде као нестала у оружаним сукобима и сарадње надлежних тијела у региону, имајући у виду хуманитарни значај овог питања, посебно за чланове породица несталих лица.

Провођењем ексхумација на Градском гробљу у Задру настављен је процес ексхумација гробница у региону сјеверне Далмације у којима су покопане жртве страдале у “Олуји”, наведено је у саопштењу Комисије за нестала лица Србије.

Тај процес је почео 2001. године ексхумацијама на градском гробљу у Книну, гдје су ексхумирани посмртни остаци 301 жртве.

Процес је настављен ексхумацијом 31 посмртних остатака на гробљу Света Мара у Шибенику у новембру 2012. године, а идентификовани су и породицама предати посмртни остаци 254 лица.

- Наставак ексхумација је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих - наведено је у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана