Сезонци из Непала, Филипина и Мадагаскара служиће туристе у Црној Гори

ГС
Сезонци из Непала, Филипина и Мадагаскара служиће туристе у Црној Гори

На прагу туристичке сезоне послодавци на црногорском приморју ангажују раднике из цијелог свијета, па ће тако "пуне руке посла" имати радници из Азије, Америке и Африке.

Економске миграције условиле су да радници из мање развијених црногорских општина, као и региона: Србије, БиХ, Сјеверне Македоније радије одлазе на рад у земље западне Европе. Многи, пак, који су евидентирани на Заводу за запошљавање Црне Горе не желе да раде сезонске послове, пише црногорски дан.

- Тако ће ове године у црногорским хотелима, ресторанима…и другим услужним дјелатностима радити сезонци из далеког Непала, Филипина, Кубе, Мадагаскара…- потврђено је Приморском порталу од више хотелијера, предузетника.

- Фале ми конобари, кувари, возачи, хигијеничарке, …фале и спасиоци на плажама. Потребан радник/ца је најчешћи оглас који се може чути, или прочитати већ с прољећа - каже власник ресторана из Бара Андрија Јанковић додајући да у његовом предузећу имају потражњу за више од 10 сезонаца.

Мала Црна Гора постаје велико тржиште за раднике који хоће да раде током туристичке сезоне.

А како радна снага, на пријер из далеког азијског Непала, државе између Индије и Кине, долази у Црну Гору, одговор од домаћих бизнисмена је „Преко београдске агенције”.

Посредовање је уносан посао јер агенцији, како каже саговорница Приморског портала, плаћа 200 евра по сезонцу.

- Такође, пријава око 60 евра, па таксе. Према уговору, сезонцима обезбјеђујемо смјештај и један оброк дневно. Уз плату и порезе, једна хигијеничарка из Непала „кошта” око 1.000 евра - наводи саговорница Приморског портала додајући да су послодавцима „скупљи” радници странци, али нема другог начина да се обезбједи радна снага.

Плате хигијеничарки у зависности колико дана у седмици ради, је од 600 евра, и више. Парадокс је у Црној Гори споро пада стопа незапослености, а драстично расте број странаца који долазе да раде са различитих мердијана.

На питање колико ће овог љета бити издато дозвола за сезонски рад у Црној Гори, одговор је реално очекивати крајем маја. Да посла има у црногорској туристичко-угоститељској привреди потврђују најаве, долазака сезонаца у групама из далеких дестинација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана