Мустач изручен Њемачкој

Aгенције
Мустач изручен Њемачкој

Загреб - Бивши шеф југославенске тајне службе Здравко Мустач предан је у четвртак поподне у загребачкој ваздушној луци њемачким властима које га траже због уплетености у убиство хрватског емигранта Стјепана Ђурековића код Минхена 1983. године.

Мустач је у пратњи њемачких полицајаца отпутовао у Минхен редовном линијом "Луфтхансе" у 16.50.

Њемачка је путем европског налога за хапшење затражила изручење Мустача због помагања и подстицања на убиство хрватског емигранта Стјепана Ђурековића.

Његов суосумњиченик и бивши шеф југословенске и хрватске тајне службе Јосип Перковић предан је Њемачкој 24. јануара.

За разлику од Перковића, чије је изручење одмах одобрено на загребачком суду, великогорички суд, који је први одлучивао о Мустачу, у јануару је због застаре одбио његову предају Њемачкој.

Међутим, Врховни суд је почетком марта прихватио жалбу породице Ђурековић и укинуо рјешење Жупанијског суда у Великој Горици, а затим је одлучио да ће о Мустачевом изручењу изнова одлучивати Жупанијски суд у Вараждину. Тај суд је одобрио изручење крајем марта, а такву одлуку је након Мустачеве жалбе потврдио Врховни суд прије два дана.

Вараждински суд је, образложио је Врховни суд, правилно утврдио да се ради о кривичном дјелу убиства по њемачком закону, независно о правној квалификацији таквог дјела по хрватском Кривичном закону, те да треба примијенити одредбу Закона о правосудној сарадњи с ЕУ, која прописује да се за 32 пописана кажњива дјела не испитује двострука кажњивост.

МУП, односно његов Уред за међународну полицијску сурадњу С.И.Р.Е.Н.Е, одмах је по пријему правоснажне судске одлуке започео припреме за поступак предаје, која је морала бити обављена у року од 10 дана од њене правоснажности.

Здравко Мустач рођен је у Загребу 1942, а након завршенога студија економије почео је 1964. да ради у Центру Службе државне сигурности Загреб. Од 1979. до 1982. био је начелник тога центра, а од 1982. до 1986. замјеник републичког секретара за унутрашње послове, односно био је начелник СДС-а у Хрватској.

Политичко водство СР Хрватске по кључу је 1986. Мустача предложило за новог шефа савезнога СДБ-а у Београду, који је на том мјесту остао до почетка 1991.

Након повратка у Загреб, именован је замјеником предстојника Уреда за заштиту уставног поретка (УЗУП), који је водио Јосип Манолић. Мустач је био и замјеник предсједника Кризног штаба Републике Хрватске.

Након укидања УЗУП-а био је неко вријеме савјетник Хрвоја Шаринића, који је тада био предстојник Уреда за националну сигурност (УНС).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана