Муслимани спријечили изградњу православне цркве

Aгенције
Муслимани спријечили изградњу православне цркве

Скопље - Припадници муслиманске вјероисповијести у струшком селу Октиси на западу Македоније спријечили су данас комшије православне вјероисповијести да поставе камен-темељац за израдњу цркве у селу.

Полицијски кордон је осујетио сукоб припаднике двије вјерске групе, а предсједник Струге Зијадин Села позвао је супротстављене групе да се разиђу и већ од сутра почну дијалог за превазилажење проблема.

Освештање православне цркве Свети Димитрије требало је да буде обављено данас, али су припадници муслиманске вјероисповијести блокирали пут који води до села Октиси и спријечили свештеника Зорана из Вевчана да стигне до мјеста гдје ће бити грађен објекат.

Отац Зоран је изјавио да црква треба да буде грађена на мјесту које је у власништву Македонске православне цркве и да је обезбијеђено одобрење за градњу. Освештању је требало да присуствује и архиепископ дебарско-кичевски Тимотеј.

На локалним изборим у марту изабрано је 27 чланова општинске скупштине, али предсједник још није.

На посљедњим локалним изборима Коалиција "Заједно за Стругу" добила је 11 одборничких мандата, док су остала мјеста припала партијама из такозваног албанског политичког корпуса - Демократској партији Албанаца и Демократској унији за интеграцију по седам и Националној демократској партији два.

Према незваничним статистичким показатељима, у Струги живи близу 70.000 становника.

Село Октиси једно је од 30 насељених мјеста у општини Струга, и од општинског центра, као и од границе са Албанијом, удаљено је по шест километара.

Према посљедњем попису из 2002. године већинско становништво чинили су припадници македонске заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана