МУП Црне Горе: Држављанство неће бити одузимано по аутоматизму

ГС
МУП Црне Горе: Држављанство неће бити одузимано по аутоматизму

Држављанство Црне Горе никоме неће бити одузимано по аутоматизму, поручили су из црногорског Министарства унутрашњих послова (МУП).

Из Министарства наводе да је МУП почео провјеру 8.000 грађана који се налазе у бирачком списку Србије, БиХ и Косова због претпоставке да, осим црногорског, имају и држављанство друге државе.

Извршена је провјера укупно 2.703 особе, од којих ће, наводи се, за 2.108 бити покренути поступци за губитак црногорског држављанства по сили закона, док је за 595 особа утврђено да у складу са Законом о црногорском држављанству имају двојно држављанство.

Из МУП додају да ће тим особама бити омогућено да се изјасне о чињеници и околностима да је МУП у сазнању да су добровољно стекле држављанство друге државе, што је одлучујуће за покретање поступка по службеној дужности за губитак црногорског држављанства по сили закона.

– Сходно члану 31 став 3 Закона о црногорском држављанству, лицима ће бити омогућено да се изјасне давањем изјаве на записник које држављанство желе да задрже, што значи да не губе црногорско држављанство по аутоматизму – истакли су из МУП.

Њима ће бити дат рок од три мјесеца да доставе доказ о поднесеном захтјеву за отпуст из држављанства друге државе, а у року од годину да доставе доказ о отпусту из тог држављанства.

– Након тога, ако је неко доставио доказ о отпусту из држављанства друге државе, доноси се рјешење о обустави поступка и он задржава црногорско држављанство и наведено лице остаје потпуно законито у бирачком списку – рекли су из МУП.

У супротном се, додају из тог ресора, црногорско држављанство губи по сили закона.

– Тек губитком црногорског држављанства на тај начин долази до брисања из бирачког списка – прецизира се у саопштењу.

Из МУП су подсјетили да особе које су добровољно стекле држављанство друге државе прије 3. јуна 2006. године, имају право на двојно држављанство.

– То се доказује увидом у увјерење о држављанству, изводом из матичне књиге рођених са констатацијом о датуму уписа у држављанство друге државе или рјешењем о пријему у држављанство друге државе, након чега ће овај орган покренути управни поступак обуставити – наводи се у саопштењу, преноси Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана