Мртва трка између ХДЗ-а и СДП-а

Агенције
Мртва трка између ХДЗ-а и СДП-а

Загреб - Хрватску у недјељу очекују парламентарни избори који су једни од најнеизвјеснијих до сад, али се прогнозира да су нешто веће шансе да земља, послије четири године владе лијеве коалиције, поново крене удесно.

Посљедња предизборна истраживања показују да је десна коалиција окупљена око Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Томислава Карамарка у малој предности у односу на владајућу коалицију лијевог центра премијера Зорана Милановића из Социјалдемократске партије (СДП).

До прије неколико мјесеци коалицији на власти анкете нису давале готово никакве шансе да поново освоји власт. Подршка владајућима порасла је, међутим, у посљедње вријеме, прије свега захваљујући премијеровом популизму, оштрој кампањи и неким позитивним економским показатељима.

- Јако је тешко прогнозирати резултате, ХДЗ је у предности у односу на лијеву коалицију, али без могућности да самостално, у коалицији у којој излази на изборе, формира владу - оцијенио је политички аналитичар из Загреба Жарко Пуховски.

Хрватски премијер Зоран Милановић честитао је јуче свим министрима у влади на њиховом раду у протекле четири године и оцијенио да су радили добро. Како каже, то ће им бити довољно како би добили нови мандат.

- Честитам и захваљујем свима. Задовољан сам с вама, били сте сјајни, а нисам ни ја био баш тако лош - поручио је премијер на посљедњој сједници владе у Банским дворима, три дана уочи парламентарних избора.

Сматра да су сви у влади радили за добробит своје земље, најбоље што су могли.

- А то најбоље је објективно добро. Спремни смо за још једну провјеру повјерења - рекао је Милановић који је, уз аплауз министара, закључио да су "сви радили добро, неки боље, неки само добро", а он "рецимо, једва добро".

Али, увјерен је, то је довољно за још један мандат.

Хрватска чиста странка права (ХЧСП), једна од седам странака у коалицији коју предводи ХДЗ, напала је на свом сајту лидере владајуће коалиције Зорана Милановића и Весну Пусић, називајући их "југокомунистичком багром" и поздравила их усташким поздравом "За дом спремни".

"Берлинер цајтунг"

Хрватска је у огромним економским проблемима, а политичке странке се у предизборној кампањи баве националним идентитетом и темама из историје, наводе њемачки медији. Седам година рецесије, пад производње, исељавање младих... И поред тога, економија није главна тема у предизборној кампањи у Хрватској - пише "Берлинер цајтунг". Рат је у предизборној кампањи свеприсутан, пише берлински дневник и оцјењује да ни коалиција ХДЗ-а ни СДП-ова коалиција не предузимају ништа како би се бирачима представили како спаситељи који ће извући земљу из економског очаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана