Мркић: Крећемо се ка одустајању од тужби

Aгенције
Мркић: Крећемо се ка одустајању од тужби

Загреб - Министри иностраних послова Србије Иван Мркић и Хрватске Весна Пусић договорили су данас у Загребу формирање заједничке мјешовите комисије која ће се бавити рјешавањем отворених питања двије државе, јавиле су агенције.

Мркић и Пусићева су најавили редовне министарске сусрете на сваких шест мјесеци и поручили да ће питање међусобних тужби за геноцид доћи на ред.

Хрватски шеф дипломатије оцијенила је да ствари имају свој редосљед и да је потребно прво ријешити питање несталих и процесуирање ратних злочина, на којима се већ ради.

- Поједностављено речено: ходамо ка тачки да одустанемо од тужби - рекао је Мркић на заједничкој конференцији за новинаре у Загребу.

Он је навео да ће доћи и до одржавања састанка предсједника Србије Томислава Николића и Хрватске Иве Јосиповића, истичући да није у Загребу мимо воље предсједника Србије.

Мркић је истакао да Србија ради све у правцу добијања датума почетка преговора са ЕУ и да очекује да ће до тога доћи средином године.

Пусићева је рекла да Хрватска подржава да Србија добије датум почетка приступних преговора са ЕУ.

- Хрватска сматра да је пут сваке од земаља региона према ЕУ користан не само за ту земљу, већ и за стабилност региона у цјелини - навела је Пусићева.

Током дана Мркића ће примити и предсједник Хрватске Иво Јосиповић и предсједник Хрватског сабора Јосип Леко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана