Мотив убиства Вање користољубље, отац учествовао у организацији злочина

Танјуг
Мотив убиства Вање користољубље, отац учествовао у организацији злочина

СКОПЉЕ - Министар унутрашњих послова Северне Македоније Оливер Спасовски потврдио је данас на конференцији за новинаре да је мотив за отмицу и убиство малољетне Вање Ђорђевске користољубље и да је члан породице умијешан у ово кривично дјело као организатор с циљем изнуде новца од мајке.

Спасовски је означио оца Вање (14) као особу која је одала информације о томе када ће она остати сама код куће.

-Министарство унутрашњих послова је, у координацији и под руководством јавног тужилаштва, током протекле ноћи расвијетлило случај, обијезбеђени су докази за убиство двије особе, малолетнице, која је пронађена закопана у околини Скопља и старије особе, мушкарца који је закопан у околини Велеса  - рекао је Спасовски.

Он је рекао да предузете мјере нису довеле до извршилаца овог гнусног кривичног дјела.

-Пет особа је осумњичено, тројици је одређен притвор, једно је ван земље, а отац убијене малољетнице приведен је и у току је саслушање - рекао је министар Спасовски.

Спасовски је казао да старија убијена особа (фризер у пензији Панче Жежевски) у околини Велеса нема никакве везе са убијеном малољетницом.

-Главни организатор и извршилац који је 27. новембра негдје око 11 часова убио малољетницу из пиштоља ...Учинићу све да овог монструма приведемо правди чим крочи на тло Сјеверне Македоније -  рекао је Спасовски.

Он је потврдио да су касно синоћ приведене три осумњичене особе за убиство 14-годишње Вање Ђорђевске, а у међувремену је приведен још један осумњичени у том случају.

 Љупчо Палевски, познат и као Палчо, који је према сазнањима из истраге главноосумњичени за убиство 14-годишњице Вање Ђорђевске и 74-годишњег фризера Панче Жежовског, недоступан је надлежним органима и вероватно се налази ван земље.

Македонски тужилац Гаврил Бубевски изјавио је данас да су саслушана тројица осумњичених за убиство 14-годишње дјевојчице и 74-годишњег мушкарца, који се налазе у притвору и да Ружилаштво поседује признање о току догађаја.

Он је на конференцији за новинаре рекао да се сада тачно зна ко је шта радио и за шта је био задужен, преноси македонски А1он.

-Ријеч је о два кривична дјела, отмици ради зараде и убиству. Због повезаности и једног и другог са извршиоцима који су исти, предвиђена је најтежу могућа квалификација и најтежа могућа казна - рекао је Гаврил Бубевски.

Спасовски је рекао да је дјевојчица киднапована на излазу из куће, а на основу информација које је отмичарима и убицама дао отац убијене.

Родитељи убијене Вање Ђорђевске су разведени. Осумњичени за овај језиви догађај, које је Спасовски назвао монструмима, познавали су Вањину породицу.

Спасовски је појаснио да убијени старији мушкарац није у родбинским везама са убијеном малољетницом, али је ријеч о човјеку коме је одузето возило због неразјашњених односа са једним од осумњичених.

-Тим возилом малољетница је киднапована - прецизирао је Спасовски.

Министар је одговарајући на питања новинара објаснио да јуче није било конференције за новинаре о овом случају зато што су, како је рекао, сви аспекти злочина морали прво бити сагледани, утврђени и заокружени.

- Зато смо оставили да се заврше активности, да се јуче изврши посљедње саслушање, и још неколико претреса... Већ је познато да су СВР Скопље одмах по пријему извјештаја и СВР Велес предузеле све мјере и активности да пронађу нестале. Извршени су претреси у кућама и другим просторијама у Скопљу, Велес,  Штипу..., одузети су мобилни телефони, компјутери, возила и други предмети, обављени су разговори са породицама и пријатељима лица која су могла имати било какве информације - рекао је Спасовски.

Додао је да је на овом случају било ангажовано стотине полицајаца.

- Ријеч је о изолованом случају организоване групе криминалаца који су желели да изнуде финансијску корист и који су познавали породицу. Захваљујем се медијима на коректном извјештавању и свим добронамјерним грађанима који су жељели да помогну у истрази. Посебно се захваљујемо полицији Скопља и Велеса који су у рекордном року успели да расвијетле овако бруталан злочин и тужилачком тиму са којим смо упоредо радили на предузимању низа мјера које су допринијеле расвјетљавању случаја. Заједничка позадина случаја није међуетничка нетрпељивост – нагласио је.

Македонски министар правде Кренар Лога изјавио је данас да су убиства дјевојчице и мушкарца једна од највећих трагедија у Сјеверној Македонији и затражио одговорност и максималне казне за починиоце.

Он је на својој Фејсбук страници изразио саучешће породицама убијених, преноси македонски А1он.

-Ово је једна од највећих трагедија у нашој земљи јер су два живота немилосрдно однијета. Одговорност и максималне казне за починиоце -написао је Лога.    

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана