Мост поднио захтјев за распуштање Сабора

Срна
Мост поднио захтјев за распуштање Сабора

Загреб - Клуб посланика Моста упутио је у саборску процедуру приједлог одлуке о распуштању Хрватског сабора.

Политички секретар Моста Никола Грмоја рекао је да овај приједлог, који је упућен нешто прије поноћи, може бити убрзо повучен ако се покаже да постоји саборска већина.


Он истиче да је очигледно да те саборске већине нема и да је премијер Андреј Пленковић дестабилизовао државу и срушио владу, те да нема подршку Хрватског сабора.

"Ако не буде саборске већине, ми ћемо ићи са тим приједлогом који ће показати ко су посланици који чувају своје столице у Хрватском сабору и да ли је истинита тврдња да је већ договорена сарадња након локалних избора ХДЗ-а са ХНС-ом и ИДС-ом", рекао је Грмоја.

Он каже да не зна да ли ће иницијатива Моста добити довољну подршку посланика, али да агонију око кризе владе не треба продубљивати и да су нови избори најпоштеније рјешење.

"У тренутку када нема саборске већине и када се она покушава остварити тезгарењем и трговином пуно је јефтиније ићи на парламентарне изборе што прије, ако је могуће на дан другог круга локалних избора или касније", рекао је Грмоја.

Хрватски сабор требало би данас да гласа о иницијативи СДП-а за смјену министра финансија Здравка Марића. Уколико Марић буде смијењен, то ће значити пад владе и потврда да владајући ХДЗ нема већину.

Хрватски премијер Андреј Пленковић смијенио је прошле седмице четири министра Моста, јер су на сједници Владе гласали против повјерења Марићу, након чега је лидер Моста и актуелни предсједник Хрватског сабора Божо Петров саопштио да та странка више није дио власти.

Након што је Мост изашао из власти, ХДЗ је покренуо иницијативу за смјену Петрова са позиције предсједника парламента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана