Москва: Нови покушаји да се игра на антируску карту

Срна
Москва: Нови покушаји да се игра на антируску карту

МОСКВА - Русија је озбиљно забринута због покушаја да се поново игра на “антируску карту” уочи парламентарних избора у Црној Гори, саопштено је из руског Министарства спољних послова.

У саопштењу је изражена забринутост због ситуације у Црној Гори, у којој се у недјељу, 30. августа, одржавају парламентарни избори.

Према ријечима руских дипломата, високорангирани црногорски званичници користе читав арсенал за конфронтацију и намјерно ескалирају тензије зарад политичких и изборних циљева.

“У исто вријеме, они се нису ограничили на нападе између домаћих супарника, већ поново енергично играју на антируску карту”, истиче се у саопштењу.

Из Министарства су напоменули да је Москва раније неправедно оптужена за покушај вршења утицаја на сукоб црногорских власти и Српске православне цркве /СПЦ/, мијешање у процес избора у корист антивладиних снага, као и за спровођење “империјалних амбиција на Балкану”, преноси “Раша тудеј”.

У саопштењу се наглашава да су све чешће назнаке могућег понављања сценарија из 2016. године, када је у Црној Гори почела да се шири хистерија на тему покушаја државног удара који су, наводно, подржали поједини руски агенти.

Министарство је крајем 2019. године истакло да је дискусија о Закону о слободи вјероисповијести и правном статусу вјерских заједница у Црној Гори привилегија те земље и њеног народа. У исто вријеме, из Министарства су упозорили да треба имати на уму да би то могло да утиче на интересе СПЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана