Москва: Могући сукоби на Балкану

Агенције
Москва: Могући сукоби на Балкану

Москва, Београд - Русија је изразила "дубоку забринутост" због недавног пограничног инцидента у македонском селу Гошинце, близу границе с Косовом.

Група од 40 наоружаних људи је 21. априла накратко заузела полицијску караулу.

Руско министарство спољних послова саопштило је да тај инцидент показује да постоје велике тензије и опасности за избијање сукоба у том дијелу Балкана.

"С дубоком забринутошћу примили смо извјештај о нападу у ноћи од 21. априла који је извела група наоружаних људи на полицијску караулу Гошинце, на косовскм дијелу границе између Македоније и Србије", наводи се у саопштењу руског министарства.

У саопштењу се додаје да тај инцидент на македонској граници показује да постоје "велике тензије и опасности за избијање сукоба у овом дијелу Балкана".

На ситуацију, према саопштењу руског МИП-а, утиче прије свега озбиљан недостатак безбједности и поштовања владавине права на Косову, што је посљедица немогућности да се у потпуности реши косовско питање.

Руско министарство је такође позвало да се придаје већа пажња све чешћим позивима за стварање "велике Албаније" у региону.

"Надамо се да ће македонске власти успоставити ред у немирној области и да ће добити потребну међународну помоћ", додаје се у саопштењу.

Министарство је у саопштењу још описало инцидент који се догодио током ноћи од понедјељка на уторак када је група наоружаних људи разоружала четири стражара у тој полицијској караули и видеом снимила док су тукли једног од полицајаца и упутили етничке и политичке претње Македонији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана