Москва: Хрватски модел представљен у Украјини негативан због егзодуса Срба

Танјуг
Москва: Хрватски модел представљен у Украјини негативан због егзодуса Срба

Москва - Москва је забринута због контаката хрватских и украјинских званичника, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Наводи се да је забринутост изражена када је ријеч о "повратку територија које нису под контролом" по моделу и искуству Хрватске из деведесетих година.

У Министарству спољних послова Русије наводе да је тај модел негативан и подсјећају на масован егзодус Срба из Крајине.

У руском МИП констатују да се иза приче о "добрим намјерама" и "неопходности успостављања узајамног повјерења" у конфликтним зонама крију опасне тезе о потреби "таквих метода мирне интеграције".

"Велику забринутост изазива то што у Кијеву спремно прихватају такве сигнале, игноришући сопствене јасно предвиђене обавезе у оквиру Минског споразума", наводе у МИП, преноси ТАСС.

Током августа у Кијеву су гостовали бивша министарка правде Хрватске Весна Шкаре Ожболт, бивши замјеник министра унутрашњих послова те земље, Јошко Морић и бивши предсједавајући владиног комитета за избјеглице и расељене особе Хрватске, Ловре Пејковић, пише ТАСС.

Русија жели пријатељски однос са Хрватском и позива Загреб да "искористи све могућности и охрабри Кијев да у потпуности и досљедно испуњава Споразум из Минска, како би дошло до брзог рјешења кризе у Украјини на миран начин", преноси ТАСС.

Чланови радне групе хрватске владе за сарадњу Хрватске и Украјине су током дводневне радне посјете Кијеву представили "хрватски модел успјешне и мирне реинтеграције украјинске територије", преноси Хина.

Наводи се да су чланови те радне групе на конференцији за новинаре у Министарству спољних и европских послова Хрватске казали да та земља ништа не чини мимо процеса из Минска и да "нема никакву скривену агенду".

"Представили смо наша искуства у спровођењу демилитаризације простора, успостављању прелазне полиције, примјени амнестије, одржавању локалних избора, укратко - успостави нормализације живота", казала је предсједница радне групе Шкаре Ожболт.

Морић је навео да се посјета одвијала у оквиру чињеница да је, "с једне стране, Украјина субјект међународно-правних и политичких односа у својим међународно признатим границама, а са друге стране да су предсједници Руске Федерације, Украјине и Француске и канцеларка Њемачке потврдили да поштују интегритет и територијални суверенитет Украјине и да чврсто вјерују да мирно рјешење проблема нема алтернативу".

Морић је рекао да у Кијеву нису били са скривеним намјерама.

"Ми нисмо били у Кијеву с фигом у џепу. Оно што смо радили и говорили у Кијеву можемо радити и говорити и у Доњецку, Луганску, Москви или Берлину", рекао је Морић.

Државна секретарка у министарству Здравка Бушић такође је рекла да, када се ради о односима Загреба и Москве, Хрватска "нема никакву скривену агенду" и да за хрватски модел мирне реинтеграције Подунавља влада велико интересовање у УН у циљу рјешавања проблема од Грузије до Сирије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана