Морски пут најпрофитабилнији за кријумчарење дроге: На мети црногорских кланова луке и бродови

ГС
Морски пут најпрофитабилнији за кријумчарење дроге: На мети црногорских кланова луке и бродови

ПОДГОРИЦА - Глобализација је утицала и на одређене активности организованих криминалних група чији је циљ да на што бржи начин дођу до веће количине новца, па је тако дошло и до великих могућности и нелегалног тржишта за кријумчарења широм свијета.

Главна „роба” криминалних група, због које је и настао рат између которских кланова „шкаљараца” и „кавчана”, јесте кокаин, а лучки градови главна су њихова мета, јер им је морски пут најпрофитабилнији и најприлагодљивији за кријумчарење дроге, преноси портал РТЦГ писање Дана.

У томе главну улогу имају њихове везе и њихови сарадници као што су, у неким случајевима, чланови посаде бродова.

Како је наведено у извештају Глобалне иницијативе против транснационалног организованог криминала под називом „Глобална незаконита економија”, ваздушна, поморска и копнена путовања, као и трговина, посебно су рањиве и на удару криминалних организација.

Раст трговине употребом бродских контејнера, на пример, помогао је илегално кретање робе.

“До 2019. године било је око 811 милиона контејнера широм света. Сам обим трговине изузетно отежава надзор: више од 90 одсто светске трговине иде преко контејнера, а контролише се само око два одсто”, наведено је у извештају.

Број комерцијалних авио-компанија и летова такође је доживео раст.

“До 2018. године Интернационала организација цивилног ваздухопловства саопштила је да укупан број путника који се превозе на редовним линијама порастао на 4,3 милијарде, број који је, пре пандемије, требало да буде удвостручен на сваких 15 година”, констатовано је у извештају.

Према том документу, путовања авионом била су кључни начин транспорта незаконите робе, што у већини случајева остаје неоткривено.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана