Морнари тужили Терпко због радијације

Aгенције
Морнари тужили Терпко због радијације

Сан Диејго - Осам америчких морнара тужило је Токијску електроенергетску компанију /Тепко/, власника нуклеарке Фукушима, због изложености радијацији.Они тврде да је фирма Тепко лагала о опасности од радијације након земљотреса и цунамија у матру 2011. године, који су оштетили нуклеарку.

Морнари су били укључени у спасилачке и хуманитарне операције након ове несреће. Они траже по 10 милиона долара одштете, те 30 милиона долара казне за Тепко.

Осам морнара, који су поднијели тужбу у америчком савезном суду у Сан Дијегу, желе и да Тепко оснује фонд од 100 милиона долара из кога ће се финансирати њихови медицински трошкови.

Они тврде да је јапанска компанија створила утисак да ниво радијације након цурења у нуклеарки не представља опасност. Као резултат тога, морнари су отишли у небезбједна подручја гдје су били изложени радијацији.

Из ове компаније потврђено је Би-Би-Сију да је подесена тужба, али да још не знају све детаље.

Ова тужба само је једна од лоших вијести за ову компанију, која се већ суочава са више захтјева за надокнаду у вриједности од више милијарди долара.

Због цурења радијације хиљаде људи и фирми је евакуисано из погођених области око нуклеарке. Из компаније је речено да ће укупни трошкови компензације износити 38 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана