Мор позвао Хрварску да призна злочине НДХ и едукује младе

Агенције
Мор позвао Хрварску да призна злочине НДХ и едукује младе

Загреб - Амбасадор Израела у Загребу, Илан Мор, позвао је Хрватску да призна злочине почињене у тзв. НДХ.

Злочини који, како је рекао, треба да постану и предмет изучавања у образовном систему ради едукације младих.

Уочи посјете председнице Колинде Грабар Китаровић Израелу, Мор истиче да холокауст и у Хрватској има веома важну улогу, да се не може порећи, нити се могу затварати очи пред њим.

Морате се суочити с тим”, поручио је Мор у интервјуу за агребачку Н1 телевизију.

Мисли да су извињење и признавање одговорности кораци у правоме смјеру.

“Кад предсједница Китаровић овога пута посјети Јад Васхем, биће то још један корак у правоме смјеру у погледу преузимања одговорности. Прошлости треба погледати у очи и рећи: ''да, одговорни смо за то”, навео је Мор.

Указао је да ту нико никога не криви, нико ни у кога не упире прст кривице.

“Говоримо о преузимању одговорности за будућност, за младе нараштаје. Морамо им рећи истину о ономе што се на овим просторима догодило између 1941. и 1945. године током тзв. Независне Државе Хрватске”, каже Мор.

Поздрављајући посјету Грабар Китаровић Израелу, Мор каже да ће она том приликом посјетити и Јад Вашем, као и да ће бити потписан врло важан меморандум о разумијевању између тог Меморијалног центра и Министарства науке и образовања о слању наставника из свих дијелова Хрватске да би се, како каже, едуковали на којој начин предавати о болној теми холокауста младим нараштајима, средњошколацима.

Упитан како се осјећа када пролази загребачким улицама  види ''свастику'' или усташко слово ''У'', симбол НДХ, Мор каже да лично то није видео, али да зна да су неки људи то виђали и с времена на вријеме су га о томе обавијештвали.

То га, каже, растужује.

“То је нешто против чега се сви морамо борити, били Јевреји или не. Као што сам рекао, прошлости морамо погледати равно у очи и рећи: ''Ово се више никад не смије поновити!'' Холокауст није започео у Аушвицу, већ је започео антисемитизмом. Антисемитизам је хронична болест, то константно понављам људима! Не можемо га у потпуности искоренити, али можемо га ограничити. А како ћемо то учинити? Првенствено едукацијом. Важно је да средњошколци посјећују Јасеновац. Важно је да знају историјску истину”, рекао је израелски дипломата.

Важно је, истакао је, да политичари дигну глас и кажу: “Овој свастици и овом слову ''У'' није мјесто у нашој школи, влади ни држави! Морамо их искоренити, избацити. То није оно што ми Хрвати јесмо.”

Дакле, каже, то је дуги процес.

“Као што сам рекао, постоје кораци у правом смјеру. Је ли то добро? Да, добро је, али недовољно добро. Стога морамо наставити, а едукација је прави пут за то. Холокауст треба да пстане дио образовног програма. Треба питати оне који су прошли холокауст како су успјели да преживе тај пакао који су доживјели у Аушвицу, Треблинки или другдје у Њемачкој, али и у Јасеновцу. Дакле, најважнија је едукација”, поручио је Мор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана