Монструм ударац стабилности Македоније

Агенције
Монструм ударац стабилности Македоније

Скопље - Случај "Монструм", због којег се у Скопљу сваког петка одржавају протести Албанаца, представља ударац стабилности државе, сматрају стручњаци.

"Монструм" је, наиме, име операције у којој су откривене убице петорице Македонаца уочи Ускрса 2012. године код Смилковског језера, недалеко од Скопља.

Под истим именом је кодирано и суђење шесторици осумњичених Албанаца, за које је Кривични суд у Скопљу донео пресуду и прогласио их кривим за тероризам и осудио их на доживотне казне затвора.

Овај процес, како се наводи, утиче не само на породице затвореника већ задаје ударце стабилности државе и међуетничким односима, који су у посљедњих неколико година, иначе, врло крхки.

Јавност је подијељена када је ријеч о овом случају на националној основи, а у македонској етничкој заједници постоји и интеретничка подјела у вези с њим.

Према политикологу Ивици Боцевском, протесте су организовали "екстремисти и политички опортунисти".

- Тврдити да протести одражавају политизацију и етнизацију правосуђа само је неуспјешни покушај да се прикрије политичка и интелектуална биједа оних који су их организовали - децидиран је Боцевски, који је у периоду од 2006. до 2009. био замјеник македонског премијера за евроинтеграције.

Суђење у случају "Монструм" трајало је годину и по. До сада је одржано 37 рочишта.

Македонски премијер Никола Груевски је путем ТВ канала јавног сервиса на албанском језику изјавио да случај још није затворен и да ће се о њему изјаснити Апелациони суд у Скопљу. У Скопљу је у петак одржан још један протест Албанаца незадовољних пресудом на доживотну казну затвора убицама петорице Македонаца. Полиција је демонстранте зауставила на њиховом путу до Владе. Демонстранти су носили транспаренте са натписима "Марш слободе", "Стоп завјери против ОВК".

Пресуде

Шест је особа осуђено на по три године затвора због учествовања на протесту и разбијања прозора на згради суда. И ова је одлука дочекана жестоким реакцијама албанске заједнице у Македонији, док је за организаторе протеста доказ да протесте треба наставити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана