Молебани у храмовима и портама у Црној Гори

Срна
Молебани у храмовима и портама у Црној Гори

ПОДГОРИЦА - Српска православна црква /СПЦ/ испоштоваће нове правне норме о забрани вјерских скупова на отвореним јавним мјестима, иако су оне очигледно селективне и дискриминаторске, саопштено је из Епископског савјета СПЦ у Црној Гори.

У саопштењу је наведено да су црквени представници о таквој одлуци јуче обавијестили надлежне у Институту за јавно здравље, са којима није договарана обустава литија, нити је њихова забрана подржана.

Наводећи да је црквеним општинама у Црној Гори, као организаторима молитвених литија, упућена инструкција да полицију обавијесте о обустави раније пријављених литија за 28. јун, из СПЦ су позвали вјерни народ да се у исто вријеме окупља на молебанима у својим храмовима и у храмовним портама, јер вјерски обреди у црквама, манастирима и на површинама који им припадају "нису и никако не могу бити забрањени".

"Наша молитвена литија на овај начин као вјерски обред траје и трајаће до Христове побједе! Посебно, до промјене неуставног и дискриминаторног жЗаконаж", наводи се у саопштењу.

Из СПЦ наводе да здравствене власти оличене у Министарству здравља, нису забраниле јавне приредбе /забавне, музичке и сличне догађаје на отвореном простору/, као ни остале видове јавних окупљања.

"Од Управе полиције тражимо не само ми, него и сав цивилизовани свијет, да престане са срамним злоупотребама својих овлашћења вршењем насиља над грађанима и рушењем црквених објеката", навели су из СПЦ.

Они су позвали Владу, као носиоца извршне власти, да неодложно обустави најављени изгон из Црне Горе свештеника Мирослава Михајловића из Плужина, Синише Смиљића из Улциња, Саше Јањића из Пљеваља, јеромонаха Николаја /Стаматовића/ из Бијелог Поља и да омогући спајање са породицом ђакону Константину Дојићу, канадском држављанину из Никшића.

"Снага државе се показује владавином права и умијећем изналажења најбољих рјешења у корист свих грађана, а не злоупотребом институција и монопола силе", сматрају у СПЦ.

Они су замолили народне представнике који јавно најављују литије и, с тим у вези, могуће грађанске сукобе, да се од тога уздрже и да оставе црквеним установама да осмишљавају начин будућег црквеног отпора према безакоњу.

Национално координационо тијело у четвртак, 25. јуна, због повећања броја активних случајева вируса корона, донијело је одлуку о забрани вјерских скупова на отвореним јавним мјестима, осим на површинама које припадају вјерским објектима./крај/тб/сђп

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана