Могерини: Ако Балкан не уђе ускоро у ЕУ, зажалићемо

Агенције
Могерини: Ако Балкан не уђе ускоро у ЕУ, зажалићемо

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини позвала је Унију да задржи снажно пристуство на З. Балкану за остварење јасног интереса, увођење цијелог Балкана у ЕУ.

“Убијеђена сам да ћемо, ако то не урадимо, зажалити већ за неколико година”, поручила је Федерика Могерини.

Федерика Могерини је у свом обраћању на годишњој конференцији амбасадора земаља чланица Европске уније у Бриселу оцијенила да је улазак Западног Балкана у ЕУ питање поновног уједињења цијелог европског континента и да је то потребно како Балкану, тако и ЕУ.

“Имамо јасан интерес да уведемо цио Балкан у ЕУ. Сви знамо да је то дугачак, компликован, увијек интересантан и живахан процес који ће захтијевати доста времена, рјешавање проблема и много политичке преданости са свих страна и одлучности”, навела је Федерика Могерини.

Она је навела примјер ријешавања питања имена Сјеверне Македоније, оцијенивши да је то постигнуто уз залагање Атине и Скопља и уз константну подршку и охрабрење ЕУ.

“Исто важи за цео Балкан. Биће нам потребни храбрости, лидерство и упорност, као и да тамо задржимо снажно константно присуство, што значи сваког појединачног дана”, нагласила Могерини.

Шефица ЕУ дипломатије сматра да ће таквим ангажманом ЕУ на Балкану коначно бити остварене и све могућности које континент има.

“На првом мјесто то је помирење. Ово је једино мјесто гдје се проширење враћа на почетне вриједности изгдрадње ЕУ, а то је стварање мира тамо гдје је био рат”, навела је Могеринијева.

Она је оцијенила да земље које су међусобно ратовале само прије 20 година уз помоћ ЕУ песпективе, односно живота “под истим кровом”, могу да дођу до правог помирења и мира.

“Ту је и питање економског развоја, трговине, социјалног развоја, безбједности. Од тога ће добро имати не само Балкан, већ сви ми. Нама је то потребно. ЕУ је то потребно”, нагласила је Федерика Могерини.

Одлазећа шефица дипломатије ЕУ је обраћајући се амбасадорима поручила да је вријеме да се се уз “мудрост и упорност начини слиједећи корак ка уједињењу европске породице”.

“Убијеђена сам ако то не урадимо зажалићемо за неколико година”, закључила је Могеринијева.

Федерика Могерини је током свог говора навела и да Унију оставља у “добрим рукама”.

Она је оцијенила да је Жозеф Борел, који је именован за новог шефа дипломатије ЕУ - одличан министар и да се нада да ће бити и одличан високи представник ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана