ММФ додијелио 890 милиона долара Србији

Срна
ММФ додијелио 890 милиона долара Србији

БЕОГРАД - Међународни монетарни фонд /ММФ/ додијелио је Србији 627,6 милиона Специјалних права вучења /СДР/, што је еквивалентно износу од око 890,22 милиона долара или 759,71 милион евра, изјавила је вицегувернерка Народне банке Србије /НБС/ Ана Ивковић.

Ивковићева је навела да је ММФ јуче дистрибуирао 95,8 одсто од укупне алокације 650 милијарди долара, коју је Одбор директора Фонда одобрио за подршку ликвидности и борбе држава чланица против пандемије и посљедица корона кризе.

Када је ријеч о коришћењу ових средстава, Ивковићева је за Тањуг рекла да се још не зна за шта ће их Србија утрошити и да ће то бити предмет договора са носиоцима извршне власти у Србији, који су показали да умију да воде земљу.

Она је подсјетила да је Србија са ММФ-ом у претходном периоду закључила два нефинансијска аранжмана и да ММФ истиче да Србија све своје обавезе испуњава, да има јаку политику структурних реформи и да изузетно напредује.

Ивковићева је истакла да ово много значи за Србију, прије свега за јачање повјерења.

Девизне резерве Србије на крају јула износиле су 14,58 милијарди евра, а да су сада, како је на презентацији извјештаја о инфлацији навела гувернер НБС Јоргованка Табаковић, и веће за 10 одсто него прије кризе, што је ријетко којој земљи успјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана